Van Basten betaalt fiscus Italië

ROME - Marco van Basten heeft dit weekeinde vrede gesloten met de Italiaanse fiscus, die hem al geruime tijd op de hielen zit.De toekomstige coach van Ajax zal in totaal 7,2 miljoen euro overmaken voor niet opgegeven inkomsten uit de tijd dat hij spits bij AC Milan was.

De zaak heeft betrekking op het jaar 1997. Van Basten liet geld dat hij ontving voor reclame, storten op buitenlandse, niet-Italiaanse, bankrekeningen, en gaf die inkomsten niet op bij de Italiaanse fiscus.

Die heeft na de ontdekking hiervan en na de verhuizing van Van Basten, eerst naar Monte Carlo en daarna naar Nederland, samenwerking gezocht met de collega's van de Nederlandse belastingdienst. Van Basten werd door hen in 2006 geconfronteerd met zijn Italiaanse 'betalingsachterstand'.

Van Basten weigerde aanvankelijk te betalen en ging in beroep. Hij voerde aan dat hij nooit eerder was geattendeerd op het onderzoek naar zijn financiële handel en wandel in dat jaar en dat het bedrag dat hij aan reclame had gedolven, veel lager was. Maar in november vorig jaar gaf hij zijn verzet op, misschien ook omdat de Nederlandse fiscus beslag zou hebben laten leggen op enkele bezittingen van Van Basten.

De man die bij Milan drie maal voetballer van het jaar werd en grote successen boekte met Ruud Gullit en Frank Rijkaard, koos uiteindelijk voor 'juridische verbroedering', een formule waarbij door schuld te erkennen een derde van de boete wordt kwijtgescholden. Van Basten moet nu 4,12 miljoen betalen aan belastingschuld, 1,65 miljoen aan boete en 1,44 miljoen aan achterstallige rente.

Van Basten is het zoveelste slachtoffer van de Italiaanse fiscus, die sinds het aantreden van de - onlangs alweer gevallen - regering-Prodi met grote energie jaagt op belastingontduikers en daarbij VIP's zeker niet spaart. Talloze acteurs en sporters met rekeningen in het buitenland zijn de afgelopen tijd tegen de lamp gelopen. Zo bekende motorcoureur Valentino Rossi onlangs na lang touwtrekken ook schuld, hij kreeg een korting maar betaalt evengoed 35 miljoen euro over 2001-2006.

Het brein achter de jacht op zwart geld is staatssecretaris Vincenzo Visco. Hij wordt door de rechtse oppositie steevast afgebeeld als Dracula en is inmiddels zo gehaat bij de Italianen dat ook zijn eigen (linkse) partij hem niet op een verkiesbare plaats heeft gezet voor de verkiezingen van 13 en 14 april.

De kans is groot dat die verkiezingen worden gewonnen door Silvio Berlusconi, de oude werkgever van Van Basten die zelf talloze malen in de slag geweest met de Italiaanse fiscus, onder andere vanwege de aankoop van de voetballer Lentini. Berlusconi verklaarde onlangs een einde te willen maken aan de 'verstikkende heksenjacht' en de 'criminalisering' van de Italiaanse belastingbetalers. Hij heeft beloofd als eerste daad de onroerendgoedbelasting af te schaffen en de belastingdruk terug te brengen tot onder de veertig procent.

© Het Parool, 03-03-2008

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden