Update

Van Baalen hoopt op instemming Curaçao

Van Baalen maakt zich druk over de anti-Nederlandse sentimenten die tijdens de referendumcampagne op Curaçao te horen zijn. Nederland is volgens hem volstrekt niet neokoloniaal bezig. Foto ANP/Ed Oudenaarden

WILLEMSTAD - De VVD hoopt op een overweldigend 'ja' van Curaçao tijdens het referendum over de nieuwe staatkundige structuur dat op 15 mei op Curaçao wordt gehouden. Dat zegt Hans van Baalen dinsdag in het Antilliaans Dagblad. Van Baalen, lijsttrekker voor de VVD voor het Europees Parlement, is enkele dagen op verkiezingstournee op het Antilliaanse eiland.

Op 15 mei vindt op het eiland een referendum plaats over het Slotakkoord dat tussen Nederland en Curaçao is gesloten. Een belangrijk onderdeel daarvan is de sanering van 70 procent van de Curaçaose schulden door Nederland en in ruil daarvoor de instelling van financieel toezicht door Nederland op de overheidsfinanciën van het nieuwe land Curaçao. Dat onstaat naar alle waarschijnlijkheid in 2010.

Van Baalen: ''Ik hoop op een duidelijk 'ja'. We staan als VVD heel positief tegenover de schuldsanering die Nederland en Curaçao zijn overeengekomen. Een streng financieel toezicht daarbij is voor iedereen goed, op Curaçao en in Nederland.''

'We gaan niet weer onderhandelen'
Als er tijdens het referendum in meerderheid tegen wordt gestemd, bevindt Curaçao zich volgens de VVD'er in het luchtledige. ''In Nederland heerst een sentiment van 'take it or leave it'. We gaan niet weer onderhandelen. De VVD, maar ook andere partijen, kunnen dan zeggen: 'Jammer dan, wordt dan maar onafhankelijk'.''

Van Baalen maakt zich druk over de anti-Nederlandse sentimenten die tijdens de referendumcampagne op Curaçao te horen zijn. Nederland is volgens hem volstrekt niet neokoloniaal bezig. ''Nederland wil ook helemaal geen koloniaal bewind vestigen. Dat is trouwens ook veel te duur. Maar het is wel zo dat Curaçao moet beseffen dat de band met Nederland van groot belang is. Dat is andersom wel anders. De Antillen en Aruba zijn voor Nederland niet van groot belang'', aldus Van Baalen in de krant.

Hij voert op Curaçao campagne met Laetitia Lindgren-Smits van Oyen, de nummer 27 op de lijst van de VVD-fractie van het Europees Parlement. Zij woonde tien jaar op het eiland. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden