Van Amsterdamse kinderen is 22 procent nog (veel) te dik

Het aantal te zware kinderen in Amsterdam is de afgelopen jaren iets gekrompen. Maar nog altijd heeft bijna 22 procent van de vijf- tot negentienjarigen (ernstig) overgewicht.

Het project Vet fitte kids, voor kinderen met overgewicht. De cursus wordt onder de begeleding van een fysiotherapeut gegeven aan de Amstelschool in Amsterdam Noord.Beeld Jean-Pierre Jans www.jeanpierrejans.nl

Dit is flink meer dan het landelijk gemiddelde, dat rond de 15 procent zit. Het probleem is het grootst bij Turkse en Marokkaanse kinderen (respectievelijk 39 en 31 procent), blijkt uit cijfers van de GGD Amsterdam.

De afname is het grootst bij tienjarigen. Van deze groep was in het schooljaar 2009-2010 nog 26,3 procent te zwaar. In 2011-2012 (de laatste cijfers) was dat gedaald naar 24,1 procent. Van de vijfjarigen had 17,6 procent in dat schooljaar overgewicht, van de veertienjarigen 24,9 procent.

'Het lijkt erop dat het tij eindelijk keert,' zegt wethouder Eric van der Burg (Zorg en Welzijn). 'Dat moet ook, want als gemeente streven we ernaar dat in 2033 alle Amsterdamse kinderen qua gewicht op of onder het landelijk gemiddelde zitten. Om dat te bereiken, werken we samen met scholen en ouders in tal van projecten. Verder hebben we in september met verzekeraar Achmea en twintig zorg- en welzijnsorganisaties uit de stad het Pact Gezond Gewicht getekend. De afspraken hierin moeten ertoe leiden dat kinderen met overgewicht én hun ouders straks een beter afgestemd zorgaanbod krijgen. Inclusief goede nazorg om het gezonde gedrag op de lange duur vol te houden. Want alleen zo krijgen we het overgewicht van kinderen de stad uit.'

Onlangs heeft de GGD ook een analyse gemaakt van het aantal Amsterdamse basisscholen waarvan de kinderen zwaarder zijn dan gemiddeld. In het schooljaar 2012-2013 waren dat er 134 (van de 218). Twee jaar eerder waren nog 152 Amsterdamse basisscholen 'te zwaar'.

Lees vandaag (30-11) meer in Het Parool

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden