Van Amsterdams huisvuil wordt 'walstroom' voor schepen gemaakt

Groene stroom, opgewekt uit de verbranding van Amsterdams huisvuil bij afvalverwerkingsbedrijf AEB, wordt voortaan in de Amsterdamse haven gebruikt voor de 'walstroom' van schepen die daar aan de kade liggen.

De afvalverbrandingsinstallatie van AEB in het Westelijk Havengebied. Beeld Floris Lok
De afvalverbrandingsinstallatie van AEB in het Westelijk Havengebied.Beeld Floris Lok

Dat wordt mogelijk gemaakt door een nieuwe digitale marktplaats voor lokale duurzame stroom die AEB en het Havenbedrijf als eerste gaan uitproberen.

Deze digitale marktplaats van het bedrijf Energy eXchange Enablers (EXE) werd donderdagmorgen gelanceerd in de haven. EXE zegt laagdrempelig en volledig geautomatiseerd lokale stroomtransacties te verwerken.

Minder luchtvervuiling
Ook kleine opwekkers van duurzame stroom krijgen daarmee toegang tot de energiemarkt en kunnen zelf bepalen wie ze 'peer2peer' hun elektriciteit leveren en tegen welke prijs. EXE, een dochterbedrijf van netbeheerder Alliander, fungeert daarbij als onafhankelijke administrateur.

De haven wil graag zorgen voor voldoende lokaal opgewekte duurzame energie. Door 'walstroom' kunnen riviercruiseschepen en binnenvaartschepen bovendien hun dieselgeneratoren uitschakelen, zodat ze minder luchtvervuiling veroorzaken.

Ook als de wind niet waait
De overgang naar duurzame energie zorgt voor meer pieken en dalen in het aanbod van elektriciteit. Binnen de digitale marktplaats worden vraag en aanbod beter op elkaar afgestemd, met de bedoeling dat de kosten lager uitvallen. Dankzij zelflerende software van het bedrijf Senfal kan deze marktplaats ook rekening houden met informatie van de haven over ligplaatsen en aankomsttijden van schepen.

"Als straks de wind niet waait, of de zon niet schijnt wil je toch duurzame energie kunnen afnemen," zegt Robin Schipper van het Havenbedrijf. En liefst tegen een lage prijs voor groene stroom. "Wij streven naar groen voor de prijs van grijs."

Het Havenbedrijf wil binnenkort ook het eigen windpark en zonnepanelen direct koppelen aan afnemers van de groene stroom. Als grote producent van elektriciteit én warmte is het voordeel voor AEB dat het de opwek van stroom beter kan afstemmen op de behoefte.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden