Van Agt verklapt geheimen van het Catshuis

Dries van Agt heeft als premier peentjes gezweet tijdens een ontvangst in het Catshuis van de Amerikaanse vicepresident Walter Mondale. De reden van zijn zorg was niet de een of andere heikele politieke kwestie, maar de gaten in het tafelkleed.

Dries van Agt Beeld ANP
Dries van AgtBeeld ANP

Die waren erin gebrand met de sigaren die door de jaren heen in de ambtswoning en het ontvangstcentrum van de minister-president waren weggepaft. Zijn kabinet was er echter 'een van zuinige lieden', vertelde Van Agt vandaag bij de presentatie van de Canon van de christendemocratie, en de 'lorren' bleven liggen. Een vervangend exemplaar was kennelijk al te dol, de gaten werden daarom verborgen onder vaasjes. Tijdens het hele bezoek aan het Catshuis van Mondale, vicepresident van 1977 tot 1981, maakte Van Agt zich zorgen dat iemand een vaas zou verzetten.

Fakkels
Er zaten ook gaten in de gordijnen, die daarom nooit werden gesloten, verklapte de oud-premier. Dan zouden ze immers zichtbaar worden. Om gasten 's avonds niet in het duister te laten staren, werden bij een goedkope keten 'voor een habbekrats' fakkels gekocht om de donkere tuin te verlichten.

Van Agt verhaalde ook van de hoge nood van de Britse premier Margaret Thatcher. Die wilde in het Catshuis naar de wc, maar trof op de begane grond alleen een gesloten 'faciliteit' aan. 'In prachtig aangeblazen Exford-English' raadpleegde ze de huismeester, die toevallig voorbij kwam. Omdat een lady niet zegt dat ze een plasje wil plegen, vroeg ze de man wel erg cryptisch of hij haar 'de geografie van het huis kon laten zien'. De brave huismeester nam dat letterlijk op en begon ogenblikkelijk aan een uitvoerige rondleiding, de 'Iron Lady' hoopvol wiebelend achter hem aan.

De Canon van de christendemocratie is een uitgave van onder meer het Wetenschappelijk instituut voor het CDA en gaat in op diverse begrippen uit de christendemocratische geschiedenis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden