Van Aartsen prijst optreden politie bij vernieling Joods restaurant

Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen is vol lof over de politieagenten die donderdagochtend een verdachte hebben aangehouden toen die de ruiten van een koosjer restaurant vernielde.

Ruben Koops
null Beeld .
Beeld .

"Ik wil een groot compliment maken voor de betrokken agenten. De melding kwam binnen om 10.50, om 10.53 uur was de politie aanwezig en om 10.54 uur is de verdachte aangehouden", somde Van Aartsen donderdagmiddag op.

"Dit maakt duidelijk hoe ongelofelijk goed de politie reageert op dit soort signalen." De oorzaak van de snelle politieactie ligt volgens Van Aartsen in het flexibel toezicht. Dit is een netwerk van veiligheidsmaatregelen waarmee de politie bedreigde plekken probeert te bewaren.

De ruiten van restaurant Hacarmel aan de Amstelveenseweg werden donderdagochtend ingeslagen met een stuk hout.

Hacarmel is een van de weinige koosjere restaurants in de stad, met herkenbare Hebreeuwse belettering op de ramen. Mede-eigenaar Daniel Baron vermoedt dan ook dat het om een gerichte actie gaat. "Het was een uurtje voor openingstijd. Dit hebben we nog nooit meegemaakt."

Waakzaam
Van Aartsen heeft beloofd dat de stad en de politie waakzaam zullen zijn na de uitlatingen van president Trump, die woensdag declameerde dat de VS Jeruzalem zien als de hoofdstad van de staat Israël. Dit heeft tot woendende reacties geleid in de Arabische wereld en is waarschijnlijk het motief achter de vernieling van de ruiten van Hacarmel.

De waarnemend burgemeester heeft inmiddels contact gehad met rabbijn Binyomin Jacobs. "Laat de reactie van de politie ook een signaal zijn in de richting van de joodse gemeenschap, hoe goed en snel de politie ter zake is."

Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen donderdag tijdens zijn eerste commissievergadering met de gemeenteraad van Amsterdam. Beeld ANP
Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen donderdag tijdens zijn eerste commissievergadering met de gemeenteraad van Amsterdam.Beeld ANP

Geschrokken
Joodse organisaties reageren geschrokken op de gebeurtenis.

Onder anderen hoofdredacteur van het Nieuw Israelietisch Weekblad (NIW) Esther Voet klaagde dat de agenten die ter plaatse kwamen toen de man de vernielingen donderdagochtend aanrichtte, te lang hebben gewacht met de arrestatie van de verdachte.

"We zijn buitgengewoon alert en hopelijk voorkomen we op deze manier dat er iets gebeurt. Maar garanties kan ik u niet geven. De feiten kunnen alleen maar leiden tot de conclusie dat de politie het goed heeft gedaan", aldus Van Aartsen

Zie ook (met video): Eerste vergadering Van Aartsen als waarnemend burgemeester

Achtergrond: Trump erkent Jeruzalem als hoofdstad van Israël

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zich woensdag de woede op de hals gehaald van de Arabische wereld door Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. Hij kondigde daarbij ook aan de Amerikaanse ambassade te verhuizen van Tel Aviv naar de heilige stad.

Israël claimt Jeruzalem van oudsher als hoofdstad terwijl de Palestijnen het door Israël bezette Oost-Jeruzalem als hun hoofdstad zien. De Palestijnen en landen als Jordanië en Egypte waarschuwden Trump van tevoren dat de erkenning schadelijk kan zijn voor het vredesproces en de stabiliteit in de regio. De Amerikaanse president zette echter door en kwam daarmee een verkiezingsbelofte na.

Trump zei te willen breken met de politiek van zijn voorgangers in de afgelopen decennia die het vredesproces ook niet tot een goed einde heeft gebracht, zo verklaarde hij in een toespraak. De erkenning is volgens hem het beste om te doen voor het vredesproces tussen Israël en Palestina.

Reacties Israël en Arabische landen
Israël reageerde verheugd. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemde de stap een "historische mijlpaal'' en het begin van een nieuwe benadering van het conflict tussen Israël en de Palestijnen.

Arabische landen reageerden boos. Voor de Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft Amerika nu afstand gedaan van zijn rol als bemiddelaar in het vredesproces. "Jeruzalem is de eeuwige hoofdstad van de staat Palestina'', verkondigde hij in een toespraak. Ook de leiders van landen als Jordanië, Qatar, Marokko en Egypte veroordeelden de stap.

Europa
In Europa kreeg Trump de handen ook niet op elkaar. De EU uitte zijn diep bezorgdheid over de stappen terwijl de Britse premier May en de Franse president Macron verklaarden niet achter Trumps beslissing te staan.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra noemde de acties van de Amerikaanse president "onverstandig en contraproductief''. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden