Van Aartsen op tijd terug voor spoeddebat over IS-betoging

De gewelddadigheden zondag bij de betoging in de Schilderswijk in Den Haag doen de gemoederen in politiek Den Haag hoog oplopen. Tegendemonstranten verstoorden daar een demonstratie die tegen de radicale moslimgroepering IS was gericht door met stenen te gooien. Elf leden van de Haagse gemeenteraad eisen dat burgemeester Jozias van Aartsen terugkeert van vakantie en in een spoeddeba uitleg geeft over de gebeurtenissen. Van Aartsen zegt op tijd terug te keren voor het debat.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen lijkt echter niet van plan zijn vakantie in Frankrijk af breken. Ondanks kritiek in diverse media op zijn beleid en de gebeurtenissen in de Schilderswijk van afgelopen zondag maakt hij zijn zomerverlof af. Tot komend weekeinde wordt hij vervangen door locoburgemeester Tom de Bruijn (D66).

Volgens het dagelijks bestuur van de Haagse raad komt de burgemeester donderdag terug van vakantie om het spoeddebat bij te wonen. Hij zegt via zijn woordvoerder 'een snelle raadsvergadering toe te juichen'. Zijn terugkeer zou 'conform de planning' zijn.

Volgens zijn woordvoerder zal Van Aartsen na terugkeer 'eerst alle feiten op een rij willen hebben. Pas daarna zal hij mogelijk reageren, grondig en niet overhaast'. Van Aartsen wordt onder meer bekritiseerd wegens het niet optreden tegen antisemitische leuzen door sympathisanten van de Islamitische Staat (IS) en de situatie en protesten in de Schilderswijk.

De demonstratie daar en de ontstane onrust is volgens de woordvoerder voor Van Aartsen geen reden zijn vakantie te onderbreken. 'Er zijn 1400 demonstraties per jaar in de stad.' Zijn vakantie werd uitgesteld door de gebeurtenissen rond vlucht MH17. De burgemeester wordt volgens hem adequaat vervangen door zijn loco-burgemeesters.

De zegsman wil niet zeggen hoe Van Aartsen reageert op kritiek vanuit de politiek (PVV, Groep De Mos) en vanuit diverse media. 'Over zijn gemoedstoestand zeg ik niets.' In Elsevier zei de burgemeester eind juli 'diep geraakt' te zijn door aantijgingen dat hij tijdens een Gaza-demonstratie anti-Joodse leuzen op zijn beloop zou hebben gelaten.

Dat tegen de zin van de bewoners van de Schilderswijk door de gemeente is toegestaan dat afgelopen maandag een 'mars van de vrijheid' door hun straten werd gehouden, is volgens de gemeente Den Haag onontkoombaar. 'Je moet zwaarwegende redenen hebben om een demonstratie niet door bepaalde straten te laten gaan', aldus Van Aartsens woordvoerder.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld ANP
Beeld ANP

Spoeddebat
Elf leden van de Haagse gemeenteraad eisen desondanks in een spoeddebat dat burgemeester Jozias van Aartsen terugkeert van vakantie en tekst en uitleg geeft over de gebeurtenissen in de Schilderswijk. Twee leden van de SP sloten zich dinsdagmiddag aan bij Groep De Mos en PVV, die al eerder op spoedoverleg met Van Aartsen aandrongen.

De partijen sturen aan op een extra raadsvergadering op donderdag. 'Van groot belang is dat de burgemeester daarbij aanwezig is. We laten ons niet afschepen met een locoburgemeester', zegt initiatiefnemer Richard de Mos.

Fractievoorzitter Bart van Kent (SP) ondersteunt samen met fractiegenoot Aisha Akhit de roep om een spoeddebat, waardoor de aanvraag van een extra raadsvergadering volgens de Gemeentewet mogelijk wordt. Negen handtekeningen van raadsleden zijn daarvoor voldoende, aldus Van Kent. 'De burgemeester moet nu optreden, anders kan hij maar beter aftreden. Dat is ons advies', aldus het raadslid. 'Juist nu moet een burgemeester de leiding nemen.'

De gemeente Den Haag kon vanmiddag nog niet reageren op een eventueel te houden spoeddebat.

Opstelten
'Vrijheid van demonstratie is een groot goed, maar het mag nooit leiden tot haat zaaien, discriminatie en geweld', stelt Opstelten in een reactie op de gebeurtenissen.

De politie greep in om een confrontatie te voorkomen en wijzigde de voorgenomen route. Zes mensen werden aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging, opruiing en belediging van agenten.

Rechten niet onbegrensd
Opstelten wijst erop dat demonstreren mag en dat de vrijheid van meningsuiting een groot goed is, maar dat die rechten niet onbegrensd zijn. Het Openbaar Ministerie (OM) hanteert volgens hem een strakke lijn. 'Het zwaaien met vlaggen met hakenkruizen, IS-symbolen, gezichtsbedekking en openbare geweldpleging worden niet geaccepteerd.' Voor elke vorm van discriminatie is in Nederland geen plaats, stelt hij.

Het CDA en de fractie Voor Nederland (VNL) hebben Kamervragen gesteld over het geweld door de IS-sympathisanten.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten. Beeld anp
Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden