Van Aartsen gedaagd: 'Er is iets mis met de Amsterdamse fietser'

Fietsers maken er een puinhoop van en wat doet de politie? Die staat erbij en kijkt ernaar, zegt Frank Bakker, oud-advocaat. Daarin moet hoognodig verandering komen: hij sleept de burgemeester woensdag voor de rechter.

Marc Kruyswijk
Een drukte van belang voor de Heinekenbrouwerij. Beeld Eva Plevier
Een drukte van belang voor de Heinekenbrouwerij.Beeld Eva Plevier

Amsterdamse fietsers rijden voetgangers van hun sokken, voeren per definitie geen licht en hinderen overstekende mensen bij zebrapaden.

In het kort geding wil Bakker de burgemeester dwingen in actie te komen tegen deze 'verkeersjungle'.

Volgens Bakker, woonachtig aan een van de grachten, rest hem geen andere mogelijkheid dan die van een juridische procedure.

Hij schreef eerder een brief aan de burgemeester persoonlijk, maar daarop werd volgens hem in het geheel niet gereageerd. "Zelfs geen kort briefje terug. Niet erg hoffelijk van het stadhuis. Wel een bewijs hoe men tegen de handhaving aankijkt: namelijk niet!"

Gaat hij niet een beetje kort door de bocht? Er zijn toch ook fietsers die zich wel gewoon aan de regels houden?

Kapstokartikel
Bakker zucht diep. "Je moet het soms een beetje zwart-wit stellen, maar dat er iets mis is met de Amsterdamse fietser, is duidelijk. Honderden taxichauffeurs en vuilnisophalers en duizenden voetgangers zijn het met mij eens."

Steen des aanstoots is het gebrek aan handhaving. Dat de politie ­'erbij staat' zonder op te treden, is onverteerbaar, zegt Bakker.

"Ze handelen in strijd met de Wegen­verkeerswet artikel 5, het zogenoemde 'kapstokartikel'. ­Dagelijks betalen automobilisten schikkingen van het OM om vervolging te voorkomen voor identieke of gelijksoortige gedragingen als die van fietsers. Waarom is er een verschil? De burgemeester moet de politie binnen drie weken opdracht geven de verkeersregels te handhaven."

Lees ook: Meer fietsers in Amsterdam, ten koste van ov en auto

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden