Festival

Valtifest verbroedert door de kou

Ook dit seizoen bezoekt Het Parool elk weekend een festival en maakt een verslag aan de hand van vier criteria: de mensen, het eten en drinken, de muziek en de aankleding. Aan de hand daarvan wordt een algemeen oordeel gevormd. Deze week: de achtste editie van Valtifest op de NDSM-werf.

Willeke Keulen

Mensen
12.500 de 13.500 kaarten voor Valtifest waren verkocht, maar inclusief gasten waren er toch nog circa 14.000 mensen op het terrein. Hoewel je in principe ook als 18-jarige het terrein op mag, lijkt de onofficiële leeftijdsgrens van 23+ meer de ondergrens van dit festival.

Niet voor niets zegt de website 'het leven begint bij 50'. Het Valtifest-publiek is gerijpt, wat wel blijkt aan de hoeveelheid kinderzitjes achterop de geparkeerde fietsen voor het terrein. Veel bedrijfsuitjes en grote groepen vrienden bestormen gezamenlijk het terrein in afgestemde outfits.

Mama en papa's night out. En daar is niets mis mee. Wel leuk om op onbewaakte momenten gesprekken op te vangen van in lycra gehulde mensen over serieuze carrièrezaken en/of relatiecrises. Moeilijk om je voor te stellen dat de man in dat latex tenuetje maandag gewoon weer als leerkracht voor de klas zal staan.

Eten en drinken
Om een beetje op temperatuur te blijven wordt er flink geconsumeerd. Kornuit bier van Grolsch (1 muntje voor 2,80), wijn (1,5 muntje) of een mixdrankje (2,5 muntje) dat rechtstreeks uit een blikje in een beker over wordt gekieperd. Een bezoekje aan de Bacardi-cocktailbar is een valse belofte, want ook daar schijnt de barman een Mojito uit blik te prefereren.

De beste deal valt te halen bij het weggestopte Camping Fort Europa, een gemoedelijke buurtcamping waar zelfbenoemde volksheld Donny niet alleen de campingbar bestiert, maar ook af en toe het podium opklimt voor een goede meezinger. Een blikje bier is daar 1 muntje of gratis als je Donny zijn foto laat signeren, verzegeld met dikke klapzoen.

Wie drinkt, wordt hongerig en waar zouden we toch zijn zonder de oude vertrouwde frietkot op een festival? Hoewel het eetaanbod uitgebreid is, wordt de hongerige massa toch met name gelonkt door de frituurdampen en - vooruit - de schappelijke prijs (1,5 muntje= 4,20 euro).

Misschien komt het ook omdat er een risico is dat de verantwoorde couscousschotel met vleesspies die je voor 3 muntjes kan bestellen door de ferme rukwinden drie picknicktafels verder belandt. Dan maar een pizza (3 munten) of een stuk Turks brood met kippendij (2 munten).

Aankleding
Zo grillig als de weersvoorspelling, zo lang heeft de gemiddelde bezoeker waarschijnlijk lopen wikken en wegen over een geschikte outfit. Het leek bar en boos te worden en hoewel het een gure bedoening is op de NDSM-werf door de snijdende windvlagen blijven de in eerste instantie voorspelde hoosbuien achterwege.

Hoewel het publiek minder schaars gekleed is dan voorgaande jaren, houdt de verkleedgekte stand. Het thema 'Wie je ook Tent! Folklore Madness' nodigt mensen uit een grote culture-clash uit te beelden. Juist in een tijd waarin het 'wij' tegen 'hen' zo sterk voelbaar is, wil Valtifest dat men verbroedert. Iedereen is welkom in de tenten van Valtifest.

Dat is niets gelogen, want de bezoekers hebben flink uitgepakt. Dat moet ook wel, want wie zich niet behoorlijk heeft uitgedost riskeert een totale spray-teint. In een kleur naar keuze, dat dan weer wel.

De populairste outfit lijkt toch de indianentooi te zijn, met vlak daarna letterlijke invullingen van het thema: mensen gehuld in volledige tenten. Een ballentent, een partytent en een onenights'tent'. Ook komen alle mixen van culturen langs. Van eskimexicanen en didgeridoorzakkers tot hawaïndianen.

Muziek
Muziek is er ook. Met de nadruk op 'ook', want de menigte lijkt meer oog te hebben voor elkaar en elkaars outfits. Men is hier duidelijk niet voor de artiesten, men is hier voor gein. Het terrein loopt dan ook pas rond drie uur een beetje vol als dj-duo Doppelgang bij de mainstage voor een schamel publiek hun set afronden.

Geestesvader en oprichter van Valtifest dj Joost van Bellen brengt de boel een beetje op stoom in een (te) korte, pompende set in de 1-Nice Tent, waarna oudgediende dj Dimitri het stokje van hem overneemt.

Door de regen en wind vlucht men naar binnen naar de Po tent, waar dj Bertie, bekend van Boer zoekt vrouw, laat zien dat zij tot meer in staat is dan tractor rijden. Ex-geliefde (of is het nu weer aan?) Esther uit het programma staat aan haar zij, maar fungeert tot teleurstelling van het enthousiaste publiek niet als MC.

De gein voltrekt zich met name in de kleine tentjes aan de zijkanten van het terrein, waar in Tipisch Valtifest-tenten gedraaid wordt door plastic opblaaspoppen en onbeschaamd wordt gedanst op een pallet aan gouden oude hitjes.

De avond valt en de climax moet komen als de leden van de Jeugd van Tegenwoordig het hoofdpodium bestijgen. Toch blijft het publiek wat tam en daardoor ook de heren van de Jeugd. Afsluiter Tom Trago lijkt eerst niet aanwezig, tot blijkt dat zijn zus die als vervanging opkomt eigenlijk de dj zelf is in drag. Als toetje is het vooral goed toeven bij Joris Voorn, die met zijn optreden iedereen met een aansluitende regenbui het terrein afdreunt.

Algemeen oordeel
Wat een festival van een Valtifest onderscheidt is dat het om andere dingen draait. Natuurlijk willen we dansen op goede muziek, maar nog belangrijker is lol. En die lol is er, maar dan vooral verstopt op plekken waar de gure wind niet kan komen. Het doel van de organisatie is in ieder geval bereikt: men verbroedert. Men verbroedert van de kou.

Bekijk ook de fotoreeks van Valtifest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden