Plus

Valt het doek voor nog eens 4 parkeergarages in de Bijlmer?

De gemeenteraad moet nog besluiten over sloop van vier parkeergarages in de Bijlmer, maar bewoners vrezen dat het doek al gevallen is. 'De garage werd sociaal onveilig genoemd. Onzin.'

Patrick Meershoek
Op de plek van parkeergarage Hakfort zouden woningen moeten komen Beeld Carly Wollaert
Op de plek van parkeergarage Hakfort zouden woningen moeten komenBeeld Carly Wollaert

Gaat het doek vallen voor nog eens vier parkeergarages in de Bijlmer? De gemeenteraad moet deze maand een besluit nemen over de sloop van de garages Hoogoord, Gooioord, Huigenbos en Hakfort.

Eerder stemde het college al in met een plan van aanpak dat voorziet in de sloop van de vier garages: de eerste drie in de loop van het volgende jaar, de laatste ergens in de komende vier jaar.

Nieuwbouwplannen
En waarschijnlijk nog wel eerder, voorspelt secretaris Gerti den Dekker van de bewonersvereniging Hakfort en Huigenbos.

"De gemeenteraad moet nog beslissen, maar vorige week liet de gemeente in een tv-programma over de nieuwbouwplannen al weten dat op de plek van Hakfort woningen moeten komen voor de middenklasse. De parkeergarage werd sociaal onveilig genoemd en zou in slechte staat zijn. Onzin."

Het bestuur van de bewonersvereniging meent dat de gemeente de slechte conditie van de garage overdrijft, om een besluit over de sloop kracht bij te zetten.

Den Dekker: "Sinds kort is een deel van de garage Huigenbos afgezet met rood-witte linten. Dat is puur voor de show. Het is waar dat er na tientallen jaren van verwaarlozing iets moet gebeuren aan de gebouwen, maar de constructie is ijzersterk."

De toekomst van de garages is al jaren onderwerp van gesprek. De bewonersvereniging was daar nauw bij betrokken, vertelt de secretaris, onder meer als lid van een meedenkgroep die in 2014 in het leven werd geroepen.

"We hebben meegedacht tot we een ons wogen, en zelfs een alternatief plan laten ontwikkelen door een architect. Er is helemaal niets mee gedaan."

Commercieel exploiteren
De bewoners willen morgen in de commissievergadering een laatste poging doen beide parkeergarages te behouden. "De gemeente ziet er geen brood in, maar volgens ons moet het mogelijk zijn de garages commercieel te exploiteren. We zitten vlak bij het Arenagebied met al zijn kantoren, en vlakbij de metro. Ideaal voor bezoekers van buiten die naar de binnenstad willen."

Sloop van de garages zou de buurt opzadelen met grote problemen, zegt Den Dekker.

"De verloren parkeerplaatsen moeten rondom de flats worden gecreëerd. Het kan niet anders of dat zal ten koste gaan van ons groen. We verwachten dat met de toename van het verkeer de situatie rond de flats ook stukken onveiliger wordt. De doorgaande weg langs de flats wordt een racebaan."

Aan de andere kant van de Bijlmer zitten de bewoners van Gouden Leeuw en Groenhoven op minder hete kolen. Voor die garages geldt dat de gemeente een kleine opknapbeurt voorstelt, in afwachting van een besluit over de verdere toekomst.

Ook hier hebben de bewoners een eigen plan ontwikkeld voor de betonnen bouwwerken, dat uitgaat van het deels vervangen van een laag van de garages door kleine appartementencomplexen.

Een beetje netjes
Het initiatief van de bewoners is met belangstelling ontvangen, maar tot nog toe zonder veel tastbaar resultaat. "Dat is onze grote grief," vertelt Herman Dommisse namens de commissie die gesprekken voert met de gemeente.

"Wij hebben als eigenaren onze best gedaan de boel een beetje netjes te houden, maar de gemeente heeft al vijftien jaar niets gedaan aan het onderhoud van de garages."

In het geval van Gouden Leeuw en Groen­hoven gaat vermoedelijk de cultuurhistorische waarde van de gebouwen een bepalende rol spelen. Het ensemble van architect Joop van Stigt is voorgedragen voor een plek op de monumentenlijst, en dat zou sloop moeilijk, zo niet onmogelijk maken.

De verwachting is dan ook dat de gemeente deze garages in de komende jaren zal overdragen aan een ontwikkelaar.

Lees ook: Een masterclass parkeerfraude door de eerste Bijlmerbewoners

'Sloop van de garages zou de buurt opzadelen met grote problemen' Beeld Laura van der Bijl
'Sloop van de garages zou de buurt opzadelen met grote problemen'Beeld Laura van der Bijl

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden