Valse start voor Ajax: puntverlies tegen Heracles

Ajax heeft net als vorig jaar puntverlies geleden in de openingswedstrijd van het seizoen, en dat gebeurde opnieuw tegen Heracles. Het werd 1-1 in de Johan Cruijff Arena.

null Beeld anp
Beeld anp

Met een valse start is Ajax voor een morrend eigen publiek aan het nieuwe seizoen in de eredivisie begonnen.

Het elftal kon de hooggespannen verwachtingen in de ouverture van de competitie allesbehalve waarmaken en moet na het gelijkspel tegen Heracles Almelo alweer in de achtervolging (1-1).

Even leken de bezoekers het nieuwe voetbaljaar net als vorig seizoen (2-1) te openen met een zege op Ajax. Kristoffer Peterson schoot Heracles in de 84e minuut namelijk prachtig op voorsprong. Vier minuten later maakte Matthijs de Ligt echter nog gelijk (1-1).

Met aanwinsten als Dusan Tadic en Daley Blind lijkt Ajax er niet slechter op geworden. De Europese duels met het matige Sturm Graz en Standard Luik zorgden de afgelopen weken ook voor optimisme in Amsterdam. Ajax speelde tegen Heracles echter zo belabberd dat er na het rustsignaal alweer fluitconcerten klonken.

Met het oog op de return van dinsdag tegen Standard Luik besloot trainer Erik ten Hag enkele vertrouwde gezichten rust te gunnen. Niet Klaas-Jan Huntelaar maar de twintigjarige Kaj Sierhuis startte als spits bij de thuisploeg. Ook Frenkie de Jong, Nicolás Tagliafico en Lasse Schöne verschenen niet aan de aftrap. Zij maakten plaats voor Carel Eiting, Maximilian Wöber en Donny van de Beek.

Ajax opende slordig en in een te laag tempo. Janis Blaswich, de nieuwe doelman van Heracles Almelo, hoefde voor rust alleen echt in actie te komen toen Wöber en Van de Beek voor hem opdoken. Heracles kreeg een riante kans om de score te openen. Aanvaller Adrián Dalmau kopte echter in het zijnet.

Trainer Ten Hag keek het nog even aan in de tweede helft maar besloot na een uur toch maar Huntelaar en De Jong te brengen voor Sierhuis en Wöber.

Even leek Ajax op te leven, maar Huntelaar en Neres misten in kansrijke positie. Voor de openingstreffer van Peterson ontsnapte Ajax al toen Dalmau vrij voor keeper André Onana opdook.

Lees hieronder het wedstrijdverslag van minuut tot minuut terug:

Het eindsignaal heeft geklonken! Ajax-Heracles eindigt in 1-1.

De wedstrijd gaat weer verder, maar voor hoe lang nog?

De Ligt heeft een verband om zijn hoofd gekregen, terwijl Heracleskeeper Blaswich nog op de grond ligt.

null Beeld anp
Beeld anp

De wenkbrauw van De Ligt ligt open, na een botsing met keeper Blaswich. Het spel is stilgelegd. De laatste minuut van de extra tijd is inmiddels ingegaan.

Ajax heeft haast en zet aan, maar voorlopig houdt Heracles stand.

Opnieuw een vrije trap voor Ajax op de rand van het strafschopgebied. Ziyech schiet recht op Blaswich, die de bal wegbeukt.

De Heracleskeeper zet de vuist tegen de vrije trap van Ziyech. De bal is - voor even - weer weg uit het strafschopgebied van Heracles.

Geel voor Breukers, na een overtreding op Ziyech. Vrije trap op de hoek van het strafschopgebied.

Ajax en Heracles krijgen zes minuten extra tijd.

GOAL! Matthijs de Ligt kopt een hoekschop binnen. Ajax-Heracles staat weer gelijk. Huntelaar pakt de bal uit het doel en rent richting de middenstip: Ajax heeft haast.

Goal! Heracles scoort, dankzij een ziedend schot van grote afstand door Peterson. Een prachtig doelpunt, dat de 800ste goal in de eredivisie blijkt te zijn. Ajax kijkt tegen een achterstand aan, met nog maar een paar minuten te gaan.

Wat een kans voor Heracles! Dalmau kan bijna vrij inkoppen, maar hij staat buitenspel. Een troost: de bal gaat naast via Onana.

Daar gaat Heracles, met de opening op Osman, die de bal voordraait in het strafschopgebied. Maar de bal wordt snel weggewerkt door Ajax.

Huntelaar, weer naast! Nu met het hoofd, op een voorzet van Blind. De bal wil er niet in.

Nog een kwartier te spelen bij Ajax-Heracles. Weer blijkt Heracles een lastig te kloppen tegenstander: vorig jaar verloor Ajax zelfs de openingswedstrijd tegen de club uit Almelo.

null Beeld Proshots
Beeld Proshots

Ajax blijft het proberen, maar voorlopig komt de club niet veel verder dan schoten van afstand. Nu weer Tadic, maar zijn schot is te zwak om Heracles angst aan te jagen.

Geel voor Heracleskeeper Blaswich, voor tijdrekken. Van schrik schiet hij de doeltrap vervolgens over de zijlijn.

Aan de andere kant van het veld schiet Huntelaar vanuit de draai op goal, maar wederom gaat de bal naast.

Pröpper van grote afstand! Onana zet er nog net zijn vingertoppen tegenaan, waardoor het schot over gaat. Het is voor het eerst sinds lange tijd dat Heracles gevaarlijk is.

Geel voor Duarte, na een overtreding op Daley Blind.

Ziyech zelf dan, met een poeier op goal nadat hij slim naar binnen was getrokken! Weer zit de keeper van Heracles er goed tussen. Er is daarom nog steeds niet gescoord in de Johan Cruijff Arena.

Ajax blijft druk zetten, maar blijft ook rommelig spelen. Na een foute bal van Blind kan diezelfde Blind een minuut later zomaar Neres met een hakje vrijspelen. De Braziliaan heeft echter te weinig tijd om de bal goed te controleren, en schiet recht in de handen van Blaswich.

null Beeld Proshots
Beeld Proshots

Daar gebeurt iets heel geks: Ziyech neemt snel een vrije trap en via-via springt de bal bijna het doel van Heracles in. Keeper Blaswich weet een doelpunt net te voorkomen, door de bal voor de doellijn in de lucht te houden.

Twee wissels aan de kant van Ajax: Klaas-Jan Huntelaar en Frenkie de Jong komen het veld in, voor Sierhuis en Wöber.

Zonder Ziyech had Ajax het vandaag nog veel moeilijker gehad. Bij iedere aanval is de middenvelder betrokken, en iedere keer ziet hij wel weer een opening. Helaas voor hem is de rest van zijn team minder scherp.

Flitsend is het spel van Ajax nog niet, maar ook in de tweede helft hebben de Amsterdammers direct het overwicht. Persoonlijke fouten en miscommunicatie zorgen er echter voor dat de club nog niet tot echt grote kansen komt.

De tweede helft is begonnen! Frenkie de Jong en Huntelaar zijn aan het warmlopen, maar Ajax start nog met dezelfde elf spelers. Ook geen wissels bij Heracles.

Einde van de eerste helft! Ajax en Heracles gaan - onder wat gefluit vanuit het publiek - de kleedkamers in met een ruststand van 0-0.

De druk van Ajax op Heracles neemt toe. De uitploeg komt nauwelijks meer in de buurt van het strafschopgebied van de Amsterdammers, maar Ajax weet het overwicht nog niet te verzilveren. De tussenstand is nog steeds 0-0.

Donny van de Beek Beeld Proshots
Donny van de BeekBeeld Proshots

Daar had Van de Beek wederom de 1-0 op de sloffen, na een prachtige loopactie vanuit het middenveld. Ziyech heeft zijn medespeler goed in de gaten, geeft de perfecte steekpass, maar Van de Beek stuit vervolgens op de Heracleskeeper.

De 1-0? Nee, toch niet de 1-0. Wöber kopt de hoekschop zwak in handen van keeper Blaswich.

Ziyech probeert het nog maar eens een keer, met een schot van buiten het strafschopgebied. De middenvelder is duidelijk de gevaarlijkste man aan de kant van Ajax. Maar ook nu weer gaat zijn schot naast. Het levert wel een hoekschop op.

Uitblinker Ziyech in actie Beeld Proshots
Uitblinker Ziyech in actieBeeld Proshots

Een tegenstoot van Heracles: Duarte baant zich een weg door de verdediging van Ajax en schiet hard op goal. Onana hoeft niets te doen, de bal gaat ver over.

Duarte schreeuwt het uit na zijn gemiste kans. Beeld Proshots
Duarte schreeuwt het uit na zijn gemiste kans.Beeld Proshots

De wedstrijd ligt even stil omdat de videoscheidsrechter kijkt naar een overtreding op Mazraoui, die van achter wordt aangetikt. Maar de wedstrijd, die tot nu toe wordt getekend door veel kleine foutjes, gaat daarna gewoon door.

Van de Beek met de 1-0 op zijn schoen, maar Van Nieff zit hem goed in de weg in het strafschopgebied. Heracles gaat verder met een doeltrap.

null Beeld Proshots
Beeld Proshots

Weer een actie van Ziyech, vanaf de rand van het strafschopgebied, na een een-tweetje met Tadic. Dit keer komt de middelvelder met een minder mooi en krachtig schot. Wederom gaat de bal net naast.

Ziyech opent bijna de score! Hij krult de bal vanaf de rand van het strafschopgebied richting de linkerbovenhoek, na mooi voorwerk van Tadic en Sierhuis. De bal gaat net over.

Kaj Sierhuis Beeld Proshots
Kaj SierhuisBeeld Proshots

Een enorme kans voor Heracles! De bal wordt in het strafschopgebied gebracht na een vrije trap van Van Nieff, en belandt na nog een pass bij de linkerpaal. Ajax komt goed weg, want de bal wordt naast gekopt.

Een gevecht op het middenveld, waarna Peterson er aan de linkerkant met de bal vandoor gaat. Hij sleept er een hoekschop uit, maar de bal wordt vervolgens door Onana weggebokst. Heracles is overduidelijk niet naar Amsterdam gekomen om alleen te verdedigen.

De wedstrijd lijkt op gang te komen. Nu doet Ajax wat terug met een korte aanval, maar ook daar ontbreekt nog scherpte in het strafschopgebied.

En weer Heracles. Dalmau krijgt de bal in het strafschopgebied voor zijn voeten, maar vergeet uit te halen. Ajax komt goed weg.

Daar is het eerste (kleine) gevaar vanuit Heracles. Peterson schiet op goal, maar Onana hoeft niet in actie te komen. De bal gaat naast.

Zowel Ajax als Heracles beginnen het seizoen afwachtend, haast puzzelend, loerend op een gat in de defensie van de tegenstander.

Kansje voor Ajax. Een vrije trap in de hoek van het strafschopgebied, na een overtreding op Ziyech. De middenvelder draait de bal zelf voor het doel, waar De Ligt zijn hoofd net niet tegen het leer aankrijgt.

De eerste corner is voor Ajax, maar de trap van Ziyech belandt bij een speler van Heracles. Het begin van de wedstrijd is rommelig, met kleine fouten over en weer.

Er is afgetrapt, Ajax is het eredivisieseizoen begonnen tegen Heracles. Kan de Amsterdamse club de verwachtingen als topfavoriet voor het kampioenschap vanavond waarmaken?

En dit zijn de eerste 11 van Heracles:

De opstelling van Ajax is bekend. De Amsterdammers starten met de 20-jarige Kaj Sierhuis in de spits, ook Maximilian Wöber heeft een basisplaats.

Sierhuis is één van de nieuwe gezichten in de basisformatie van de club. Hij vervangt Klaas-Jan Huntelaar tijdens zijn eredivisiedebuut. Frenkie de Jong, Nicolás Tagliafico en Lasse Schöne starten ook op de bank.

Carel Eiting staat weer bij de eerste elf, nadat hij tegen Standard Luik op de bank begon. Ook Donny van de Beek mag, zoals Ajaxtrainer Ten Hag afgelopen week al aankondigde, vanaf de eerste minuut aantreden.

Opstelling Ajax: Onana; Mazraoui, De Ligt, Wöber en Blind; Van de Beek, Eiting en Ziyech; Neres, Sierhuis en Tadic.

In aanloop naar de wedstrijd van vanavond heeft Ajax een video gepubliceerd om de fans alvast op te warmen. Hierin is te zien hoe drie gemaskerde mannen de stad volplakken met stickers, tram 14 claimen en in het Concertgebouw de naam van Tadic aan het befaamde balkon hangen.

Seizoen 2018-2019 van de Eredivisie is gisteren officieel begonnen met de wedstrijd PEC Zwolle - SC Heerenveen. De Friezen, die bijna de hele tweede helft met tien man speelden, wonnen de doelpuntrijke uitwedstrijd met 3-2.

Ajaxtrainer Erik ten Hag. Beeld anp
Ajaxtrainer Erik ten Hag.Beeld anp

Niet voor het eerst en zeker niet voor het laatst moest Ajaxtrainer Erik ten Hag gistermiddag tekst en uitleg geven over zijn selectiebeleid. De concurrentie is groot. Hij moet geregeld spelers teleurstellen die zichzelf als basiskracht beschouwen.

Donny van de Beek sprak dinsdag na de remise in Luik (2-2) zijn onvrede uit over het bijrolletje dat hij vervulde. "Ik neem daar geen genoegen mee."

Tegen Heracles mag Van de Beek weer aan de bak. Want Ten Hag is zeker van plan te blijven rouleren en het aantal speelminuten voor zijn spelers te doseren.

"De teleurstelling van Donny tekent zijn ambitie, maar hij hoeft zich geen zorgen te maken. De jongens moeten allemaal beseffen: niemand kan alles spelen. We krijgen 45 wedstrijden voor onze kiezen, vermoedelijk zelfs meer, en de internationals zéker. Ik wil iedereen fris en scherp houden naar het einde toe, als de prijzen worden verdeeld. Daarbij lopen de seizoenen steeds meer in elkaar over, heeft de ene speler langer vakantie gehad dan de andere en komen sommigen nog terug uit een blessure. Ik moet dat allemaal meewegen."

Ten Hag wordt door zijn critici wel eens onduidelijkheid verweten, maar hij stak gisteren een plausibel verhaal af. Hij noemde de concurrentiestrijd niet alleen in het voordeel van het team(resultaat), maar ook in het voordeel van de spelers zelf.

"Je kunt niet ontsnappen. Er ligt een eis op je presteren. Wie moeite heeft met zijn intrinsieke motivatie, zodat een tikkeltje gemakzucht op de loer ligt, wordt gedwongen elke dag het beste uit zichzelf te halen. Daar wordt iedereen beter van."

Daarbij zal de trainer niet al zijn beslissingen persoonlijk toelichten. Dus als Carel Eiting tegen Sturm Graz zowel thuis als uit een basisplaats heeft, maar tegen Standard Luik niet, wil dat niet zeggen dat hij een verklaring krijgt van Ten Hag.

"Soms geef je die en soms geef je die niet. In het algemeen heb ik tegen de hele groep gezegd dat we op drie fronten actief zijn, competitie, beker en Europees, en dat ik niet van één opstelling uitga."

Ten Hag kan veel kanten op. Zo komt Van de Beek in zijn ogen in aanmerking voor alle drie posities op het middenveld, waar hij Eiting, Lasse Schöne en Hakim Ziyech recent voor zich moest dulden. Maar ook Frenkie de Jong kan in die middelste linie een enorme meerwaarde worden.

Ten Hag: "Tegen Luik liet hij dat bij vlagen al zien. Maar als hij daar vaker speelt en meer inhoud kweekt - want vergeet niet dat hij lang geblesseerd is geweest - kan hij een dominante rol gaan vervullen. Daar ben ik van overtuigd."

Dat Ajax wordt gezien als favoriet voor het kampioenschap is ook Ten Hag niet ontgaan. "Dat is niets nieuws. Ajax is altijd een van de favorieten, net als PSV en Feyenoord. Maar dat we al kampioen zouden zijn, is een belachelijke aanname. In Eindhoven en Rotterdam slapen ze niet hoor. Wij hebben ons kunnen versterken, daar zijn we heel blij mee. We hebben een goede selectie, daar moeten we een team van maken. Dáár gaat het om."

De competitie beginnen met een overwinning, dat is een vereiste. "Daar zijn we al vanaf dag één mee bezig om dat in de koppies te hameren. Want we weten hoe moeilijk het is om in de eredivisie een opgelopen achterstand weer in te halen."

Zoals vorig seizoen, toen Ajax begon met een 2-1 nederlaag tegen Heracles, net als vanavond de eerste tegenstander in de competitie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden