Column

Valse christendoorn

THEODOR HOLMAN

Lieve vrienden van Theo van Gogh, Ik ben even op een vakantie van zeventien uur, dus ik kan de kranten niet volgen. Maar ik heb Het Parool bij me, en laat ik nu in de PS van gisteren een bijzondere advertentie zien waarvoor ik jullie aandacht wil vragen.

Het betreft de advertentie op pagina 6 waarop groot staat 'PROSECCO Verkoopmanifestatie.' Waar? Aan het Theo van Goghpark. Wanneer? Vandaag. En wat wordt er verkocht? Huizen! Lieve vrienden, is het niet ontzettend leuk om daar met z'n allen te gaan wonen? Het park is bijzonder geschikt voor ons, en helemaal Theo. Want ik heb even gegoogeld en las op architectenweb.nl: 'In het park groeien boomsoorten met kleine bladeren die veel zonlicht doorlaten, zoals de acacia en de valse christendoorn.' De valse christendoorn! Ik zie ons daar wel zitten.

Heerlijk prosecco drinkend - een drank overigens die Theo van Gogh haatte - in het lommer van de valse christendoorn, terwijl we de barbecue aansteken met het valse hout van het valse brandende braambos.

Alles in het Theo van Goghpark is aangepast op de wat oudere mens. Dus op ons, vrienden.

Ik neem jullie even mee op een toeristische tocht die het architectenweb aanbiedt. 'Het park bestaat uit een grote verdiepte open ruimte die omzoomd is door een lijst van grasvelden met verschillende soorten bomen. Zo ontstaat een naar binnen gekeerde ruimte die een contrast vormt met de lange diepe straten van Haveneiland en het weids uitzicht over het IJmeer.' Heerlijk toch? Een 'verdiepte open ruimte' die tegelijkertijd een 'naar binnen gekeerde ruimte' is, die dan weer uitkomt op 'diepe straten.' En die 'lijsten' van grasvelden... net een schilderij... Een Van Gogh natuurlijk! Ik denk 'zonnebloemen'. Jullie ook? En alles is 'diep' - helemaal onze Theo toch? Er zijn trouwens - dat wil ik jullie ook 'meegeven' - meerdere parken in de buurt en...

'alle parken op Haveneiland vormen samen een eenheid en spreken dezelfde taal als de straten, oevers en kades'.

Die taal, dat kan niet anders, is natuurlijk de taal van onze Theo die vloekt tegen de valse christendoorn.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden