Plus

Vallende takken: gevaarlijke populier moet gekapt

Nog dit jaar kapt de stad 936 Canadese populieren. Mooie bomen die echter hun zware takken kunnen laten vallen. De bomen worden vervangen, maar slaan grote gaten in park en plantsoen.

Zieke Canadese populieren aan de Zuiderzeeweg. Beeld Maarten Boswijk
Zieke Canadese populieren aan de Zuiderzeeweg.Beeld Maarten Boswijk

1. Kappen? Is dat nou nodig?

Met lede ogen kijken de Vrienden van het Amsterdamse Bos naar de ravage die de kap bij de entree van het bos en kinderboerderij Meerzicht heeft aangericht. "Heel triest. Het huilen staat je nader dan het lachen," zegt Jan Ebbinge van de stichting. "Het lijkt wel of de apocalyps voorbij is gekomen." En of het nodig was? Omdat het gaat om de veiligheid kunnen natuurliefhebbers zich alleen maar neerleggen bij het oordeel van boomdeskundigen.

Boomconsulent Hans Kaljee van de gemeente kan het niet mooier maken: op zomerse, 'bladstille' dagen kunnen Canadese populieren zomaar hun takken laten vallen. En dat zijn nou net de dagen dat de parken vol zijn. "We hebben al vaak met samengeknepen billen gezeten," zegt Kaljee. "Het is niet niks als beendikke takken twintig meter naar beneden zeilen." In Noord is al eens een fietser getroffen. In Hoorn heeft een tak de knie van een jongen verbrijzeld.

2. Waar komt het probleem opeens vandaan?

De Canadese populier was in de jaren vijftig en zestig populair bij stedenbouwers. Één variant, een snelle groeier die ontwikkeld was voor de klompenindustrie, kwam goed van pas om nieuwe wijken groener en minder kaal te maken. En nu blijkt dat dit type op een leeftijd van een jaar of 35 takken laat vallen. Het is een landelijk probleem, zegt Kaljee.

3. Kunnen we het vallen van de takken echt niet zien aankomen?

Boomadviesbureaus hebben de zevenduizend Canadese populieren één voor één doorgelicht. Laten takken los? Staan ze op plekken waar dat gevaarlijk is? Daaruit bleek dat dit jaar 936 Canadese populieren gekapt moeten worden. Welke bomen blijven staan en welke niet, is te zien op een kaart op de website maps.amsterdam.nl. Zesduizend Canadese populieren kunnen blijven. Voorlopig.

4. Verdwijnen álle Canadese populieren uit het straatbeeld?

Op de lange duur wel, zegt de gemeente. De komende tien jaar worden de Canadese populieren jaarlijks gemonitord. Kaljee hoopt te voorkomen dat de Canadese populieren 'een smet' krijgen zodat ze kunnen blijven op plekken waar vallende takken geen gevaar opleveren. Dan kunnen ze alsnog 100 tot 120 jaar oud worden.

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

5. Worden alle bomen vervangen?

Dat is wel het beleid van de gemeente sinds 2014: kap mits herplant. Sindsdien zijn voor 46.323 bomen kapvergunningen afgegeven en daar zijn 43.186 bomen voor in de plaats gekomen. Eigenaren van de overige bomen hebben de kap gecompenseerd door de waarde van de boom te storten in het herplantfonds van de gemeente.

Voor de Canadese populieren worden inderdaad nieuwe bomen geplant, al is het soms 50 meter verderop. Voor de helft worden het andere populieren, daarvan staan er al 7500 in de stad. In de andere helft van de gevallen komt er een andere boomsoort voor de populieren in de plaats, zoals de iep, de eik of de linde. De herplant volgt in het nieuwe plantseizoen (vanaf november), maar in elk geval voor april volgend jaar.

6. Geeft de kap kale plekken in de stad?

Reken maar. In het Amsterdamse Bos, maar ook bij Park Frankendael, het Flevopark, Elzenhagen, Zeeburgereiland en het Martin Luther Kingpark zijn al veel Canadese populieren neergehaald. De komende maanden vallen nieuwe gaten, bijvoorbeeld langs de brede laan naar de Schellingwouderbrug in Noord. Tientallen huizenhoge bomen zijn hier al gemarkeerd met een rode, fatale stip. Andere gaten vallen bij het Rembrandtpark, het Vondelpark, het Erasmuspark en de Nieuwe Meer.

Het kan jaren duren voordat een park of laan weer lijkt op hoe het was. Meestal worden bomen van 3 tot 5 meter hoog geplant. Dan duurt het zeker dertig jaar voordat de boom er weer ongeveer uitziet als de oude boom. En als het een tragere groeier is, zoals een eik, kan het wel tachtig jaar duren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden