Vallende sterren het beste te zien in Amsterdam-Oost

In de nacht van dinsdag op woensdag passeert meteorenzwerm Geminiden (tweeling) de aarde. In Nederland zijn tussen 23.00 en 01.00 uur ongeveer 35 vallende sterren per uur te zien.

Lichtspoor meteor. Beeld anp
Lichtspoor meteor.Beeld anp

'Het beste is om niet in de stad te blijven. In het oosten van het land is minder lichtvervuiling en is de kans om vallende sterren te zien groter. In de stad maakt straatverlichting het lastig vallende sterren te zien,' zegt meteoroloog Jaco van Wezel van Weeronline.

Als je toch in de stad blijft kun je volgens Van Wezel het beste in Amsterdam-Oost omhoog kijken omdat daar minder straatverlichting is.

Geen ideale omstandigheden
Dinsdag 13 december is het bijna volle maan en dat betekent dat er veel tegenlicht is. "Vallende sterren die niet genoeg licht geven kun je dan niet zien. Als de volle maan er niet zou zijn, zou je ongeveer 120 sterren per uur kunnen zien, met volle maan zijn het er maar 35 per uur."

Het weer werkt vooralsnog ook tegen: de kans op een heldere avond is 50 procent. "Komend weekend verschijnt op weeronline een nieuwe weersvoorspelling met de geschatte kans op het zien van vallende sterren in Amsterdam."

Geminiden
Meteorenzwermen zijn het hele jaar door te zien, zegt Milo Grootjen, sterrenkundige van Planetarium Artis. De Lyriden in april, Perseïden in augustus en Leoniden in November. "De Geminiden zijn vernoemd naar het sterrenbeeld Tweelingen, omdat ze uit die richting komen. Ze zijn elk jaar in december te zien."

Wat zijn vallende sterren?
Maar wat zijn vallende sterren eigenlijk? "Stofdeeltjes, achtergelaten door de vermeend uitgedoofde komeet Phaeton, komen met hoge snelheid in botsing met de luchtmoleculen in onze atmosfeer," zegt Grootjen. "Door de botsing vallen de moleculen uit elkaar in elektrisch geladen deeltjes, waarbij licht vrijkomt. Dat lichtspoor aan de hemel noemen we in de volksmond een vallende ster. Mensen denken vaak dat ze de stofdeeltjes zien verbranden in de atmosfeer, maar dat is niet zo."

Volgens Grootjen is rond 23.15 uur het maximale aantal vallende sterren te zien, als je lang genoeg omhoog kijkt. "Door waar te nemen waar de stofwolk in de ruimte zich bevindt kun je bepalen wanneer de grootste kans is dat de meeste stofdeeltjes langs de aarde komen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden