Valkhoff: 'UvA heeft mijn carrière overhoop geschoten'

Actiegroep Autonome Universiteit dreigt met harde acties als de oud-docent cultuurwetenschappen Rudolf Valkhoff niet terugkeert aan de UvA. De wetenschapper is dankbaar, maar heeft er geen geloof meer in.

Frank Hettinga
Docent Robert Valkhoff tijdens een persconferentie in het Bungehuis. Beeld anp
Docent Robert Valkhoff tijdens een persconferentie in het Bungehuis.Beeld anp

Donderdag stond Valkhoff nog voor de rechter om in hoger beroep zijn ontslag aan te vechten. "Ik verwacht er niet veel meer van en ben eigenlijk vrij wanhopig over alles. Ik voel me in mijn recht aangetast, maar ik krijg geen gelijk. Het hoger beroep is een soort laatste redmiddel. Ik kan ook nog naar het Europese hof maar dat is zo slopend. Na drie jaar procederen zit ik er wel doorheen. De UvA heeft effectief mijn carrière overhoop geschoten."

De 64-jarige Valkhoff werd in januari 2016 officieel ontslagen door de universiteit, nadat hij in september 2015 op non-actief werd gesteld. Een jaar geleden verklaarde de rechtbank Noord-Holland het ontslag van de voormalig UvA-docent geldig. Hij is het daar niet mee eens en vecht in Utrecht bij de Centrale Raad van Beroep deze beslissing aan.

Valkhoff zegt dat hij is ontslagen op basis van zijn deelname aan de studentenprotesten van 2015. Hij was het gezicht van de bezetting van het Maagdenhuis en het Bungehuis.

Maar de UvA geeft aan dat het op inhoudelijke gronden werd besloten. Hij zou onvoldoende als docent functioneren, niet goed samenwerken met collega's, weigeren werkinstructies op te volgen en gezagsverhoudingen niet accepteren.

Rendementsregime
"Ja, de UvA ontkent dat er een verband is tussen mijn ontslag en de bezetting van het Maagdenhuis. Maar ik kan aantonen dat ik vanaf 2007 in toenemende mate heb gestreden tegen het rendementsregime. Kwantificatie is geen kwaliteit, zei ik altijd. Er ontstond een slechte verhouding met de UvA en die escaleerde tijdens de studentenprotesten."

Actiegroep Autonome Universiteit eiste woensdag dat de UvA Valkhoff opnieuw een aanstelling aanbiedt. 'Rudolf is meer dan de docent die Algemene Cultuurwetenschappen het studeren waard maakte,' schreef de groep in een persbericht. 'Hij is de énige docent die zich niet heeft laten bang maken om koste wat het kost voor de rechten van de studenten op te komen.'

Gearresteerd en vastgezet
In september deden de studenten dat ook al, toen ze het P.C. Hoofthuis bezet hielden. Ze voerden actie tegen bezuinigingen van het kabinet en de uitholling van het onderwijs.

Valkhoff bleek zelf ook betrokken bij de bezetting van het P.C. Hoofthuis. Tijdens de ontruiming door de Mobiele Eenheid werd hij samen met tientallen studenten gearresteerd en vastgezet. Pas een dag later kwam hij weer vrij.

'Ik lijk wel gek'
Was het voor Valkhoff niet beter geweest, juist met het hoger beroep in zicht, om zich buiten deze bezetting te houden? "Nee, dat speelt niet mee. Het hoger beroep gaat over het verleden. Het kleurt hooguit het beeld een beetje. Maar de roep van het protest om mijn terugkeer was een enorme opsteker. Ik was daar ontzettend blij mee, want ik ben helemaal gemarginaliseerd."

Hij zegt dat er tegenwoordig een taboe rust op verzet. "Ik zwoer tijdens mijn promotie-eed dat ik alles zou doen in naam van de wetenschap. Ik vind zelf dat ik voor het maatschappelijk en wetenschappelijk belang opkom, maar soms denk ik: ik lijk wel gek. En wie weet..." Valkhoff lacht. "Misschien ben ik dat ook."

De uitspraak in de zaak volgt op 10 januari 2019.

De politie treedt op bij de bezetting van het P.C. Hoofthuis in september. Beeld anp
De politie treedt op bij de bezetting van het P.C. Hoofthuis in september.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden