'Valkenburgerstraat een van de meest vervuilde straten van Amsterdam'

De Valkenburgerstraat in stadsdeel Centrum hoort bij de Amsterdamse straten met de hoogste mate van luchtvervuiling. Dat blijkt uit metingen van vrijwilligers, in opdracht van Milieudefensie. 

De Valkenburgerstraat in Amsterdam.Beeld Google Maps

De gemiddelde concentratie stikstofdioxide die op de Valkenburgerstraat in de lucht werd gemeten, lag in de periode van 15 januari tot 12 februari op 52,5 µg/m3. De Europese jaarnorm, waar Nederland dit jaar aan moet voldoen, ligt op 40 µg/m3. Ook in de andere negen Amsterdamse straten waar Milieudefensie metingen heeft laten uitvoeren, ligt de concentratie hoger dan de Europese norm.

De bewuste straten werden door de vrijwilligers zelf gekozen, 'omdat ze verwachtten dat de luchtvervuiling daar het hoogste zou zijn', aldus een woordvoerder van Milieudefensie. In Amsterdam gaat het om in totaal 62 vrijwilligers die bij het project betrokken zijn. Er zijn in de tien Amsterdamse straten twee zogeheten Palmes-diffusiebuisjes opgehangen, die de concentraties van stiksstofdioxide bijhouden.

Boetes en dwangsommen
Of de Europese norm daadwerkelijk wordt overschreden, kan pas na 13 meetperioden worden vastgesteld. Als Nederland niet voldoet aan de normen kan de Europese Commissie boetes en dwangsommen opleggen. 'Dat is zonde van het geld, maar nog belangrijker is dat mensen gezondheidsrisico's lopen', aldus de Milieudefensie-woordvoerder.

De organisatie pleit voor verschillende maatregelen om de luchtkwaliteit in steden te bevorderen, waaronder het uitbreiden van de milieuzone, de stimulering van elektrisch rijden, het verbeteren van de fietsvoorzieningen en het onder de loep nemen van het parkeerbeleid. Milieudefensie heeft in meer steden de luchtkwaliteit laten testen. Op de Javastraat in Den Haag werd de hoogste concentratie stikstofdioxide gemeten.

Reactie RIVM
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat in een reactie weten dat op basis van een eerste meting niet gesteld kan worden dat Nederland de normen dit jaar niet haalt. 'Het gaat om een eerste meting. In totaal zijn er dertien in een jaar. Aan het begin van het jaar zijn de concentraties stikstofdioxide altijd hoger dan gemiddeld', legt een woordvoerder uit. De luchtkwaliteit in Nederland is volgens het instituut al jaren gestaag aan het verbeteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden