EuroPride

Valentijn de Hingh: 'De t van lhbt wordt vaak vergeten'

Tijdens de EuroPride spreekt Het Parool elke dag een Amsterdamse lhbt'er over de Amsterdamse gayscene, tolerantie en hun persoonlijke ervaringen tijdens de Gay Pride. Vandaag: Valentijn de Hingh (26), model en dj.

Valentijn de Hingh Beeld Linda Stulic
Valentijn de HinghBeeld Linda Stulic

Wanneer was jouw eerste Gay Pride en hoe beleefde je die?
"Mijn eerste bewuste ervaring was toen ik werd meegevraagd op de boot van Paradiso. Allemaal bukken voor zo'n brug en dan die massa juichende mensen als je daar onder vandaan komt. Dat was echt een extasemoment. Ik heb mijn benen eraf gedanst. Die dag ging het vooral om het feestje en de gezelligheid. Door vervolgens op veel Pride-evenementen te draaien en daar ook toespraken te horen werd ik me pas bewuster van het emancipatoire aspect van de Gay Pride. Daar zet ik me nu ook voor in als ambassadeur. Maar het was het feestje dat me naar binnen heeft gelokt."

Sta je zelf op een boot?
"Als eerste transgender ambassadeur van de Gay Pride sta ik zaterdag op de eerste boot, die van de organisatie. Ik denk dat de Canal Parade de apotheose van twee weken aan drukte gaat zijn. Ik ben nu zo bezig met draaien als dj, het geven van interviews en het bezoeken van evenementen. Zaterdag is het tijd voor de ontlading."

Jouw bijdrage aan het EuroPride-concert op de Dam werd door de AvroTros, samen met alle andere toespraken, uit de uitzending geknipt. Diva Mayday was erg boos. Wat vind jij van die keuze?
"Ik had daar ook moeite mee. Je ziet dat er bij de registratie van het evenement een keuze wordt gemaakt die ten koste gaat van de vele lhbt'ers die er aan hebben meegewerkt. Als de AvroTros er een muzikale uitzending van wil maken zonder toespraken, dan is dat hun keuze. Maar als ik zie dat er ruimte is gemaakt voor interviews en dat dan vervolgens vooral de hetero, cisgender (mensen bij wie de seksuele identiteit overeenkomt met het biologische geslacht waarmee ze geboren zijn, red.)-artiesten aan het woord komen, dan vind ik dat niet kloppen. Je had bijvoorbeeld ook een van de vele lhbt-vrijwilligers backstage kunnen interviewen, in plaats van iemand die al zo vaak met zijn snuit op televisie is. Ik ben dan ook heel blij dat er zaterdag een nieuwe, volledige, uitzending komt."

Sommigen zijn van mening dat de Canal Parade een heterofeestje is geworden. Wat vind jij daarvan?
"Tot op zekere hoogte is dat zeker zo. Het is goed dat lhbt'ers gevierd worden door de heterogemeenschap en heterobondgenoten zijn ook heel belangrijk om te bereiken wat we willen bereiken. Maar het mag niet ten koste gaan van onszelf. Ik zou het jammer vinden als we iets aan het vieren zijn wat vervolgens onzichtbaar blijft. Een van de kernwaarden van de Gay Pride is zichtbaarheid. Tegelijkertijd is het natuurlijk ook een luxeprobleem dat iedereen erbij wil horen. Laten we wel wezen, dat is waarom de Gay Pride ooit is begonnen."

Je draait zelf als dj op de TransPride Inclusion Party. Hoe belangrijk is het dat er specifieke aandacht voor transgenders is?
"Heel belangrijk. Ik heb het idee dat de t van lhbt vaak wordt vergeten. Maar ook transgenders mogen zich door de positieve vibes van de Gay Pride aangesproken voelen. Het is best vreemd dat de homorechtenbeweging al veertig jaar onderweg is en transgenders pas sinds twee of drie jaar onderdeel uitmaken van de maatschappelijk discussie. Het is fijn dat hier nu meer aandacht voor is. Het is het moment om die verloren tijd een beetje in te halen."

null Beeld Linda Stulic
Beeld Linda Stulic

Hoe is de tolerantie naar transgenders in Amsterdam?
"Ik denk dat het in Nederland in het algemeen steeds beter gaat. Dat heeft te maken met de zichtbaarheid van transgenders. Mensen weten nu gewoon beter wat het überhaupt is en hoe je ermee om moeten gaan. We zitten wel nog in een fase waarin er gezocht wordt naar één narratief dat voor alle transgenders kloppend zou moeten zijn. Het idee dat die transgenderidentiteit in het hokje van de dominante heterowereld gepropt moet worden. Ik voel dat dit niet altijd past. De volgende stap in tolerantie is meer aandacht voor individuen. Dat mensen de diversiteit van de transgender gemeenschap leren begrijpen en accepteren."

Heb je tips voor deze EuroPride?
"Ik draai vrijdag op de HeBiHo VrijMiBo op het Amstelveld. Dat is een heel groot podium midden in de stad. Eigenlijk een festival in het centrum. Dat wordt hartstikke gezellig. Ik zou ook zeggen, vergeet de laatste dag niet. Mensen denken dat Gay Pride is afgelopen met de Canal Parade, maar zondag is ook nog van alles te doen, zoals de grote afsluiting op het Rembrandtplein."

Eerder in deze serie:
- Simone van Saarloos: 'Opgelucht als ik niet bij Gay Pride kan zijn'
- Tess Posthumus: 'Een homokroeg als De Trut snap ik niet'
- Tania Barkhuis: 'Straatschoffies weten nu dat politie de vriend is van lhbt'ers'

- Siep de Haan: 'Nooit gedacht dat Gay Pride zo'n succes zou worden'
- Clarice Gargard: 'Lesborelaties worden niet als gelijkwaardig gezien'
- Sipke Jan Bousema: 'Fantastisch dat steeds meer bedrijven meevaren'
- Rik van de Westelaken: 'Met Gay Pride is Amsterdam op z'n best'
- Ilias Zian: 'Amsterdam is een fijne stad om te wonen als homo'
- Dolly Bellefleur: 'Laat Koninklijk Huis meevaren met Canal Parade'
- Chris Belloni: 'Fijn dat Gay Pride wordt omarmd door hetero's'

null Beeld Linda Stulic
Beeld Linda Stulic
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden