Val van Srebrenica herdacht in Bosnië

Duizenden mensen hebben vandaag in Bosnië de val van de beveiligde VN-enclave Srebrenica herdacht. Na de verovering van het gebied door Bosnische Serviërs in juli 1995 executeerden militairen duizenden moslimmannen en -jongens.

Redactie
Bosnische moslima's rouwen bij een doodskist in Potocari. Beeld EPA
Bosnische moslima's rouwen bij een doodskist in Potocari.Beeld EPA

Tijdens een ceremonie vandaag zijn de stoffelijke resten van 175 van hen ter aarde besteld op het ereveld van Potocari, even buiten de stad.

Een vrouw van in de 60 begraaft vandaag haar man, haar broer en een neef. Twee jaar geleden moest ze al twee van haar tienerzonen op dezelfde plek begraven. Het is exemplarisch voor de ernstigste oorlogsdaad in het Europa van na de Tweede Wereldoorlog.

Een Bosnische moslima rouwt bij de doodskist van een familielid. Beeld reuters
Een Bosnische moslima rouwt bij de doodskist van een familielid.Beeld reuters

Genocide
Troepen onder leiding van generaal Ratko Mladic liepen de enclave, die onder bescherming stond van Nederlandse blauwhelmen, in juli in enkele dagen onder de voet. Vrouwen en kinderen werden op bussen gezet en naar andere delen van Bosnië getransporteerd. De mannen werden bijeengedreven en op verschillende plaatsen bij massa-executies vermoord. Naar schatting 8000 moslimmannen vonden de dood.

Verscheidene Bosnisch-Servische militairen zijn veroordeeld voor de genocide van Srebrenica. Oud-generaal Mladic staat momenteel terecht in Den Haag onder meer voor Srebrenica, en ook zijn baas oud-president Radovan Karadzic moet zich voor het Joegoslavië-Tribunaal verantwoorden.

Ratko Mladic (links) toost een glas met commandant Thom Karremans van Dutchbat. Beeld AP
Ratko Mladic (links) toost een glas met commandant Thom Karremans van Dutchbat.Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden