Plus

Val of klap? Nekletsel bewoner Cordaan gehuld in mysterie

Was het een val uit bed of een klap op zijn hoofd? De gebroken nek die Osman Cosar (79) in een woongroep van Cordaan opliep, is omgeven door raadsels.

Ahmet en Kadirye Cosar hebben veel vragen over wat hun vader is overkomen bij Cordaan Beeld Dingena Mol
Ahmet en Kadirye Cosar hebben veel vragen over wat hun vader is overkomen bij CordaanBeeld Dingena Mol

Ahmet Cosar (42) had de dokter gevraagd of hij het gesprek over de uitslag van de CT-scan mocht opnemen. Hij vreesde dat hij het anders niet goed kon navertellen. Het was 1 juni, enkele uren nadat zijn vader Osman Cosar (79) met een geknakte nek, kwijl uit zijn mondhoek en een moeilijke ademhaling werd opgenomen in MC Slotervaart.

De dokter vond het goed dat Ahmet het gesprek zou tapen. Dat was bijna drie weken geleden. Nu pakt Ahmet zijn smartphone, zoekt de opname, drukt op het pijltje en de stem van de arts begint aan een mokerslag: 'Die wervel is dusdanig kapot en aangedaan, dat we die met een operatie niet recht kunnen zetten.'

Plotsklaps gebroken nek
Een gebroken nek dus, die nooit meer goed komt. Osman ligt nog altijd in het ziekenhuis en kan niks meer. Ahmet zwijgt, zijn zus Kadirye (49) ook. Ze zitten op een gecapitonneerde witleren bank in een flat in Zaandam. Thee en bak­lava voor het bezoek staan op de glazen tafel.

Hun vader, die ooit vanuit Turkije naar Nederland kwam om bij de Bruynzeelfabriek deuren te maken, heeft plotsklaps een gebroken nek. En niemand kan hen vertellen hoe het is gebeurd.

Het is een verhaal met een aanloop. Sinds twee maanden woonde vader Osman, die alzheimer heeft, in een woongroep van Cordaan voor mensen met dementie in de Ottho Heldringstraat. Hij kon niet meer lopen en herkende zijn kinderen soms wel, maar vaak niet. Hij moest geholpen worden bij het eten en het wassen.

Op woensdag 30 mei, laat in de avond, kreeg Ahmet telefoon vanuit Cordaan. Zijn vader was met een scheerapparaat op zijn hoofd geslagen en hij was dusdanig gewond dat hij moest worden gehecht. Ahmet ging naar de woongroep toe en trof zijn vader in bed aan met inderdaad een flinke jaap en een pleister. "Hij had bloed op zijn hoofd."

Wat is hier gebeurd? Wie heeft dit gedaan? Ahmet keek rond, maar niemand had antwoord. De dienstdoende verzorgende was om 23:00 uur klaar en inmiddels naar huis. Ze had een notitie achtergelaten, die Ahmet heeft gefotografeerd: 'Dhr. is geslagen met een scheerapparaat op zijn hoofd dit gebeurde in Dhr. zijn slaapkamer dit gebeurde dat ik washandjes was gaan pakken, om dhr op te frissen, dat het mij opviel dat zijn hoofd bloede.'

Geen ambulance bellen
"Een andere cliënt zou het hebben gedaan - de enige bewoner die nog kan lopen. De rest zit in een rolstoel. Maar ik geloof daar niks van. De washandjes liggen tegenover mijn vaders kamer. Drie stappen. Als de man iets had willen doen, dan had de verzorgende hem toch gezien?"

De familie, die groot, hecht en betrokken is, zette een aantal dingen in gang: een aangifte bij de politie en een afspraak bij de manager van het verpleeghuis, naar diens zeggen om de camerabeelden te bekijken.

De dag na de klap op het hoofd zat Osman in ogenschijnlijk redelijke conditie in zijn rolstoel, maar toen Kadirye op vrijdagmiddag, 1 juni, bij haar vader kwam, schrok ze zich te pletter.

"Zijn hoofd lag gekanteld op zijn schouder. Mijn moeder begon meteen te huilen toen ze hem zag. Ik vroeg een medewerker: 'Wat is er met mijn vader gebeurd!?' Ze zei: 'Hij heeft nekklachten'. Ik zei: 'Nekklachten?! Die nek klopt voor geen meter!' Ik wilde dat er een ambulance kwam, maar die wilden ze niet bellen. 'Weet u wel wat een ambulance kost?', zei een medewerker tegen me." Uiteindelijk dreigde Kadirye dat ze hem zelf wel naar het ziekenhuis zou brengen.

En zo kwam Osman die vrijdagavond toch met de ambulance in het MC Slotervaart terecht - volgens zijn familie behalve met een gebroken nek ook met uitdrogingsverschijnselen, koorts en een longontsteking. Hij ligt daar al drie weken met zijn hoofd in een onmogelijke knik. Hij reageert amper, zegt Kadirye tegen haar broer. "Toen ik zijn gezicht waste, deed hij niets. Normaal beweegt hij nog met zijn handen, maar nu ook niet meer."

Alleen maar schimmiger
Behalve de zorgen over hun vader heeft de familie heel veel vragen. Hoe komt vader aan een hoofdwond? Is die nekwervel verschoven door een klap op zijn hoofd? Of is zijn nekfractuur later ontstaan? Is dit een ongeluk? Of heeft iemand hem dit aangedaan? En waarom? Cordaan maakt het volgens Ahmet alleen maar schimmiger.

"De beloofde camerabeelden, die ik van de manager mocht zien, zijn er volgens haar niet. En de verklaring van de verzorgende, waarin ze stelt dat een medebewoner mijn vader met een scheerapparaat heeft geslagen, is weer ingetrokken. Ze zegt nu dat mijn vader uit bed is gevallen. Dan had hij ook blauwe plekken moeten hebben. Die waren er niet. Hij kan ook helemaal niet zelfstandig in bed draaien, dus hij kan er ook niet uitrollen."

Kadirye zucht. Ze wilde al niet dat Osman naar een verpleeghuis zou gaan, maar het kon niet langer thuis. "Ik moest erop vertrouwen dat ze goed voor mijn vader zouden zorgen. Maar nu krijgen we hem met een gebroken nek terug."

Reactie Cordaan

Cordaan noemt het incident 'buitengewoon vervelend, in de eerste plaats voor de cliënt en zijn familie'. Cordaan heeft een melding gedaan bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en doet nu onderzoek naar de toedracht, zegt een woordvoerder.

"De dienstdoende verzorgende heeft verklaard dat ze de cliënt met een tillift in bed heeft gelegd. Toen zij die lift verplaatste, zou hij uit bed zijn gevallen. Wat er is voorgevallen, moet het onderzoek uitwijzen."

De medewerker is 'vrijgesteld van werk' - een standaard Cordaanprocedure bij een IGJ-melding. "Dat zegt nog niets over de vraag of iemand schuldig is of onschuldig is."

Het openbaar ministerie laat weten dat het een onderzoek is gestart, maar dat het nog in beraad heeft of het een strafrechtelijke zaak wordt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden