PlusPS
Vakman worden is weer in
Steeds meer leerlingen kiezen voor een opleiding tot meubelmaker of botenbouwer aan het Hout- en Meubileringscollege. 'Ze krijgen meteen het ondernemerschap mee.'
Vieze handen krijg je niet van hout bewerken. Hoogstens stoffige handen, of lijm op je vingers, misschien een schram. Toch was er lang een weerzin om vakman te worden. Want dan kreeg je vieze handen.
Die tijden zijn voorbij, want vakman worden is weer in. Dit jaar volgen 3882 jongeren een mbo-opleiding aan het Hout- en Meubileringscollege (HMC), dat vestigingen heeft in Rotterdam en Amsterdam.
Dat is een flinke toename ten opzichte van 2010, toen 2800 leerlingen voor een opleiding tot meubelmaker, botenmaker of restaurator kozen.
Het HMC is een zelfstandige mbo-opleiding, officieel 'mbo vakschool voor hout, meubel en interieur', en bestaat sinds 1929. Het is een van de vijf mbo-scholen in de stad, al weet niet iedereen dat omdat opleidingsreus ROC van Amsterdam en het iets kleinere ROC Top veel bekender zijn.
Toch weten steeds meer scholieren de vakschool te vinden. Sinds een paar jaar is de school er ook voor leerlingen die de mode in willen. Creatief vakman heet de opleiding die scholieren klaarstoomt om schoenontwerper of hoeden- en tassenmaker te worden.
Glimmende sloepen
In de grote lokalen van de school, vlak bij Station Sloterdijk, staan de eindwerken van de 450 examenkandidaten die dit jaar afstuderen. Prachtig glimmende sloepen naast tassen met staaldraden en schoenen met een dikke doorschijnende zool van epoxy, waarin sleutels en muntjes van klasgenoten zijn gestopt. Racefietsen met een houten frame staan er, net als uitgewerkte interieuradviezen voor café-restaurants.
Heleen van Baarsen, directeur van de vakschool, ziet zelfs oudere geïnteresseerden, die al een studie elders hebben gedaan, zich aanmelden voor de meubelmakersopleiding.
"Mensen vinden het leuk om weer een vak te leren. En ze krijgen meteen ondernemerschap mee."
Vanaf volgend jaar experimenteert de school met een speciaal lespakket voor die oudere student. Zo hoeven ze minder taal en rekenen te doen - verplichte kost voor de reguliere mbo'er.
De toeloop van studenten verklaart HMC door de aandacht voor wonen en vakmanschap op televisie, maar ook door de nadruk die minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) op het belang van ambachtslieden legt.
Opvallend is wel dat tussen de honderden studenten nauwelijks jongeren met een biculturele achtergrond rondlopen. "We zijn nog geen afspiegeling van Amsterdam," erkent Hanneke ten Hoopen, communicatiemedewerker van de school. Ze vermoedt dat dat ook te maken heeft met het feit dat het ROC van Amsterdam zo groot en bekend is, dat veel Amsterdamse vmbo'ers hun vervolgopleiding automatisch daar doen. En misschien speelt het vooroordeel van 'vieze handen maken' nog wel degelijk een rol.
Kunstacademie
Tussen de examenwerken die deze week te zien zijn voor het publiek staan ook reclameborden van ondernemingen. Vaak beginnen studenten al tijdens de opleiding met een eigen bedrijf. Maar er zijn er ook die doorstuderen aan de kunstacademie, of juist iets heel anders gaan doen, zoals de Pabo. Ten Hoopen, die een master psychologie volgt, overweegt zelf ook een paar lessen meubelmaken te doen. "Het mooie is dat je zo'n vak nooit meer verleert."
De eindexamenexpositie is 11 en 12 juli geopend van 15.00 tot 21.00 uur. Aanmelden via www.hmcollege.nl.
Ike van der Plas (21), studeert af als creatief vakman, richting 'schoenen'. Afstudeerproject: futuristische schoenenlijn.
"Ik heb altijd een schoenentic gehad, ik denk dat ik veertig paar in de kast heb staan. Vooral klassieke herenschoenen van Prada en andere mooie merken, en sneakers. Ik maak ook al schoenen voor opdrachtgevers, want na een half jaar studie heb ik mijn eigen bedrijf opgericht. Mijn klanten zijn mensen die van bijzondere schoenen houden, mensen als Frits Huffnagel en het broertje van Armin van Buuren."
"Na mijn afstuderen wil ik doorleren met een studie podologie, zodat ik ook mensen met voetproblemen kan helpen."
Eva Camfferman (21), studeert af als meubelmaker, richting 'boten'. Afstudeerproject: een catamaran.
"Eigenlijk wilde ik naar de kunstacademie, maar ik vond de dingen die ze daar maakten niet zo mooi en niet nuttig. Ik ben het enige meisje op de opleiding tot bootmaker. Soms voel ik daardoor wel druk: ik moet het niet verpesten voor mijn hele sekse."
"De catamaran heb ik gemaakt van gerecycled materiaal, want ik ben nogal een milieufreak. Het is hout, mahogany en epoxy. Maar het meeste komt van bestaande boten of andere meubels. Het was best een klus om te bouwen."
"Hierna wil ik naar de zeevaartschool. Lekker varen en een beetje timmeren, heerlijk. Later ga ik op een boot wonen en een minimalistisch leven leiden."
Joram Tahamata (23), studeert af als meubelmaker. Afstudeerproject: twee televisiemeubels.
"Monkey Made heet mijn bedrijf. Maar ik heb ook nog een ander bedrijfje met een vriend. Met Monkey Made maak ik kleine, grappige dingen op bestelling: een kaarsenstandaard of een hondenmand van beton. Daarnaast doe ik ook andere klussen zoals het bouwen van tuinhuizen."
"Hiervoor deed ik een timmeropleiding. In de bouw is het niet zo erg als je er een centimeter naast zit, maar meubelmaken is heel precies. Het tv-meubel dat ik als afstudeerproject heb gemaakt, houd ik zelf. Het kostte me 12.000 euro om te maken. Ik ben blij dat ik klaar ben, ik kan al leven van mijn bedrijven en wil daar nu serieus mee verder."
Daphne Pannekoek (20), studeert af als meubelmaker. Afstudeerproject: een houten ei met kussens.
"Anderhalf jaar geleden ben ik gestopt met mijn medicijnen tegen ADHD en sindsdien merk ik dat er te veel prikkels binnenkomen. Ik heb steeds behoefte om in een soort ei te gaan zitten, want al het geluid, elk balletje dat voorbij rolt, komt met een uitroepteken binnen. Het eerste model dat ik bouwde was een heel klein ei, dat is nu een groot houten ei met kussens geworden waar je in kunt zitten. Als ik erin zit, word ik rustig. Ik heb hem ook echt voor mezelf gemaakt."
"Na mijn afstuderen wil ik een jaar niets doen. Even een tijd geen deadlines en stress. Daarna wil ik metaalbewerking gaan doen, want als je zowel hout als metaal onder de knie hebt, kun je echt toffe dingen maken."