Vakbondsleden bezetten pand De Nederlandsche Bank

Zo'n tweehonderd leden van vakbond FNV hebben het bezoekerscentrum van De Nederlandsche Bank bezet. De vakbond protesteert daarmee tegen de volgens de FNV al te voorzichtige eisen die DNB stelt als toezichthouder op de pensioenen.

null Beeld Laura Obdeijn
Beeld Laura Obdeijn

In vijf bussen werden de bezetters woensdagmiddag afgezet voor het bezoekerscentrum aan het Frederiksplein. Aan de gevel werd met een hoogwerker een spandoek opgehangen met daarop de aanklacht dat DNB de pensioenen 'vernachelt'.

Binnen riepen de bezetters intussen om een gesprek met DNB-president Klaas Knot en om indexatie van hun pensioenen. De meeste bezetters zijn zelf de pensioengerechtigde leeftijd al gepasseerd, maar bezweren dat hogere pensioenen ook de generaties die nu nog actief zijn op de arbeidsmarkt ten goede komen. Pensioen dat nu wordt geïndexeerd en dus meestijgt met de inflatie komt immers ook voor de volgende generaties op een hoger peil.

Pensioenfondsen zien zich sinds de crisis gedwongen om de pensioenen die zij uitkeren niet te compenseren voor inflatie of zelfs om op de pensioenen te korten. Een van de redenen is dat DNB de pensioenfondsen een lage 'rekenrente' voorschrijft. Dat wil zeggen dat ze moeten uitgaan van een lage rente bij het inschatten van de verplichtingen aan de generaties die nu nog premies inleggen, met als gevolg dat de pensioenfondsen op papier nog steeds krap bij kas zitten.

'Smoesjes'
Maar volgens de FNV puilen de pensioenpotten inmiddels uit en is DNB te streng bij het vaststellen van de rekenrente. Dat er te weinig overblijft voor de volgende generaties zien de bezetters als 'smoesjes'. Vandaar hun leus, met een verwijzing naar de naam van de DNB-president: "Wij zijn genoeg ge-Knot."

Klaas Knot was zelf niet aanwezig, maar in zijn plaats kwam DNB-directeur Financiële markten Aerdt Houben naar buiten om met de bezetters te praten. "Wij houden rekening met uw belangen, maar ook met die van jongeren en zelfs met die generaties die nu nog helemaal niet werken," beloofde Houben. "Wij proberen daarin een balans te vinden."

"Natuurlijk moeten pensioenfondsen zich niet rijk rekenen," reageerde FNV-bestuurder Tuur Elzinga, alvorens de bezetting werd beëindigd. "Maar als onze pensioenfondsen zich arm rekenen, zijn het de pensioenen van nu én van de toekomst die niet worden geïndexeerd."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden