Vakbonden verliezen 52.000 leden

Het aantal mensen dat lid is van een vakbond blijft teruglopen. Eind maart telden de vakbonden in Nederland bij elkaar bijna 1,8 miljoen leden, 52.000 minder dan een jaar eerder. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

redactie
Stakers bij de Grolsch-fabriek in Enschede. Beeld anp
Stakers bij de Grolsch-fabriek in Enschede.Beeld anp

Het aantal leden nam af in vrijwel alle leeftijdsgroepen. Onder 25- tot 45-jarigen was de daling het grootst. In deze categorie werden 515.000 leden geteld, 33.000 minder dan een jaar eerder.

Alleen onder 65-plussers is al een paar jaar sprake van een toename, stelt het CBS. Dit komt onder andere doordat bestaande leden ook na hun pensionering vakbondslid blijven. De groei was dit jaar echter minder groot dan in voorgaande jaren. Er waren in maart 296.000 65-plussers lid van een vakbond, 9000 meer dan in dezelfde maand in 2012.

Een deel van de vakbonden is aangesloten bij een vakcentrale. Nederland kent drie vakcentrales, die gezamenlijk de belangen behartigen van bijna 1,5 miljoen leden. Zij doen dit onder meer bij cao-onderhandelingen en door deelname aan overlegorganen als de Sociaal-Economische Raad (SER).

In maart 2013 hadden de drie vakcentrales FNV, CNV en MHP 155.000 leden minder dan een jaar eerder. Het aantal leden verandert ook doordat er bonden in of uit een centrale stappen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden