Update

Vakbonden stellen KLM gezamenlijk actie-ultimatum

Vakantiegangers moeten dit zomerseizoen rekening houden met allerlei acties op Schiphol. Na de beveiligers dreigt nu ook het grondpersoneel van KLM met acties. Volgende week donderdag is de eerste, bij het KLM-hoofkantoor in Amstelveeen.

KLM wil bij de zestienduizend medewerkers op de grond tot eind 2017 opnieuw afzien van een loonsverhoging. Vorig jaar voerde het personeel daar op Schiphol ook al actie tegen Beeld ANP
KLM wil bij de zestienduizend medewerkers op de grond tot eind 2017 opnieuw afzien van een loonsverhoging. Vorig jaar voerde het personeel daar op Schiphol ook al actie tegenBeeld ANP

De vakbonden bij KLM - FNV, CNV en de Unie en de vakorganisaties voor grondpersoneel VHKP en VLT - hebben dat gezamenlijk bekend gemaakt.

Er is zelden eensgezindheid tussen de vertegenwoordigers van luchtvaartpersoneel, maar over de ingrepen die KLM begin deze maand heeft aangekondigd in de arbeidsvoorwaarden van grondstewardessen, bagageafhandelaars en technici is onder de bonden en vakorganisaties grote overeenstemming.

Volgende week zou weer onderhandeld worden over de cao, maar de bonden willen alleen naar de onderhandelingstafel als KLM haar voorstellen intrekt, zo hebben ze de directie van de maatschappij vrijdagmiddag per brief laten weten. Om de eis kracht bij te zetten, worden ook acties voorbereid.

Minder vrije dagen
KLM wil bij de zestienduizend grondmedewerkers tot eind 2017 opnieuw afzien van een loonsverhoging, het aantal vrije dagen inperken, de opzet van het pensioenfonds veranderen en meer uitzendkrachten gebruiken.

Volgens FNV draait het personeel daarmee op voor de aanschaf van nieuwe vliegtuigen. "Vorig jaar hebben we meegewerkt aan bezuinigingsplannen omdat KLM er toen slecht voorstond," zegt bestuurder Dolf van den Brink. "Maar het jaar 2015 is een goed jaar gebleken en KLM maakt winst, ook in het eerste kwartaal van 2016."

De bond wil dat de maatschappij eerst de reorganisatie van vorig jaar afrondt, die volgens Van den Brink nog steeds tot veel onrust onder het personeel leidt. "Dus we gaan nu niet ook nog meewerken aan het verslechteren van de arbeidsvoorwaarden."

Bezuinigingen
Voor KLM maken de recente cao-voorstellen deel uit van dezelfde bezuinigingsronde als vorig jaar. De maatschappij wil tot 2020 700 miljoen euro kosten besparen, ook om meer in vernieuwing te kunnen investeren, onder meer in nieuwe toestellen.

Naast mogelijke acties bij KLM moeten reizigers de komende maanden ook rekening houden met acties bij de beveiligers op Schiphol. FNV Beveiliging heeft het luchthavenbedrijf deze week een ultimatum gesteld: voor zondag moet de werkdruk van de zestienhonderd beveiligers die handbagage en passagiers controleren, verminderen.

'Broodnodige investeringen'
KLM is vooralsnog niet van plan de voorstellen van tafel te halen. "Nog voordat de bezwaren inhoudelijk zijn besproken," reageert een woordvoerder, "geven de grondbonden aan niet verder in overleg te willen. Deze reactie past niet bij de lange historie om in constructief overleg te onderhandelen over de cao."

De maatschappij is vooral verbaasd omdat in de voorstellen ook aanzienlijke verbeteringen voor het personeel zijn opgenomen. "Zo heeft KLM een aanzienlijk verbeterde winstdelingsregeling voorgelegd."

"In 2015 zijn de eerste voorzichtige verbetering van de resultaten gerealiseerd. Dat heeft zich vertaald in groei voor 2016.Die verbetering is hard nodig om de broodnodige investeringen te kunnen doen, waardoor groei van KLM en daarmee het behoud van de werkgelegenheid gerealiseerd kan worden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden