Vakbonden defensiepersoneel voorzichtig over missie in Mali

Uitzending van Nederlandse troepen naar Mali is een goede zaak, mits het kabinet aan een aantal voorwaarden voldoet die te maken hebben met de veiligheid van het betrokken personeel. Dat stellen de bond van defensiepersoneel ACOM en de Algemene Federatie van Militair en Burger Personeel (AFMP) naar aanleiding van het te verwachten besluit.

Franse militair in Mali Beeld afp
Franse militair in MaliBeeld afp

De ACOM dringt vooral aan op goed geregelde medische hulp wanneer militairen gewond raken. Het moet volstrekt helder zijn of Nederlanders of de eveneens aanwezige Franse militairen dan inspringen. Ook moet het vervoer naar Europa voor gewonden soldaten vooraf zijn afgesproken.

Minstens zo belangrijk acht de bond dat er capaciteit is om eigen mensen uit penibele militaire situaties te kunnen weghalen, de zogenoemde extractie. Voorzitter Jan Kleian dringt er tevens op aan dat van tevoren vastligt dat soldaten die iets strafbaars hebben gedaan, niet onder het plaatselijke maar het Nederlandse recht worden beoordeeld.

'Politiek goede keuze'
De AFMP spreekt van een politiek goede keus waar het om de uitzending gaat. Dit soort missies is immers een belangrijke taak van Defensie. Deze vakbond vestigt eveneens de aandacht op de veiligheid van Nederlanders ter plaatse. Bovendien wil de vakbond dat wanneer er één contingent soldaten in Mali is, er twee gelijke eenheden in Nederland ter aflossing klaarstaan. Gaan er 350 soldaten daarheen, dan moeten er dus 700 klaarstaan om meteen te kunnen vervangen.

Gezien de zware druk die een missie op de schouders van het personeel legt, pleit de AFMP tevens voor een 'goede afbouw', aldus een woordvoerster. 'Het is zowel emotioneel als fysiek zwaar. Dus wees voorzichtig. We zien graag een zorgvuldige planning van Defensie met betrekking tot de missie.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden