Vakbond woedend over eenmalig extraatje ambtenaren

DEN HAAG - Ambtenarenbond AbvaKabo FNV is woedend over het voorstel om alle gemeenteambtenaren in april een eenmalig extraatje van één procent van hun salaris te geven. Volgens bestuurder Ruud Kuin probeert de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) daarmee de groeiende actiebereidheid onder ambtenaren te ondermijnen. De vakbonden organiseren al geruime tijd werkonderbrekingen en willen de komende tijd hardere acties gaan voeren. Voor volgende maand wordt gedriedg met langdurige stakingen bij bijvoorbeeld gemeentelijke reinigingsdiensten.

Inzet van de ruzie is de nieuwe cao voor gemeenteambtenaren. De huidige cao liep in juli 2009 af en sindsdien onderhandelen de bonden vergeefs met de VNG over een nieuwe. Vorige week werden de gesprekken afgebroken.

De vakbonden eisen een structurele loonsverhoging van 1,5 procent, wat neerkomt op koopkrachtbehoud. De gemeenten wilden tot nu toe niet verder gaan dan een eenmalige uitkering van een procent van het salaris. Ze stellen dat er geen ruimte is voor meer, omdat de gemeenten de komende jaren grote bezuinigingen krijgen opgelegd door het rijk.

De VNG heeft haar leden inmiddels het 'dringende advies' gegeven om het eenmalige extraatje nu toch uit te keren. Volgens Ruud Kuin is dat strijdig met in de cao vastgelegde regels. ''In de cao is vastgelegd dat werkgevers niet zomaar eenzijdig maatregelen mogen nemen die gevolgen hebben voor de werkgelegenheid of de rechtspositie. Dat soort zaken moet in overeenstemming met de vakbonden worden geregeld.'' AbvaKabo onderzoekt daarom nu de mogelijkheden om het voorstel van de VNG aan te vechten. Mogelijk stapt de bond naar de bestuursrechter.

Als gemeenten het eenmalige extraatje uitbetalen, adviseert Kuin zijn leden om dat aan te pakken en er leuke dingen van te doen. Maar de gemeenten moeten niet denken dat ze het later alsnog kunnen verrekenen als er weer gepraat wordt over een nieuwe cao. ''Wij voelen ons nergens toe verplicht als ze eenzijdig een extraatje uitkeren.'' (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden