Vakantieverhuur veroorzaakt waslijst problemen voor reguliere huurders

De gestegen populariteit van verhuurbemiddelaar Airbnb leidt volgens het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag tot steeds grotere problemen.

Woonboot Ruysdaelkade Beeld Maarten Steenvoort
Woonboot RuysdaelkadeBeeld Maarten Steenvoort

Gert Jan Bakker van het Meldpunt bedreigt signaleert bovendien dat vakantieverhuur de beschikbaarheid van gewone huurwoningen bedreigt: 'We zien dat huiseigenaren leegkomende woningen niet meer aan Amsterdammers verhuren. Ze worden het hele jaar door als illegaal hotel geëxploiteerd. Dat levert meer geld op. Op deze manier worden in Amsterdam duizenden huizen aan de woningmarkt onttrokken. Bij continue vakantieverhuur zijn bovendien de overlastproblemen het grootst.'

Gewone huurders worden volgens het Meldpunt geregeld geconfronteerd met intimidatie, extreme huurverhogingen, achterstallig onderhoud, huisuitzetting, illegale hotels, en met schimmige bemiddelingsbureaus.

Nieuwe categorie
Het Meldpunt ongewenst verhuurgedrag van het Amsterdams Steunpunt Wonen registreerde vorig jaar 512 meldingen, exclusief een nieuwe categorie klachten over vakantieverhuur, zestien procent meer dan de 441 meldingen het jaar ervoor. Een deel van de groei was dit jaar te wijten aan het toenemend aantal klachten over woningbemiddelaars.

Bovendien scoort de geheel nieuwe categorie klachten over vakantieverhuur hoog. Het Meldpunt heeft de klachten over vakantieverhuur apart bijgehouden, zodat de toename of afname van reguliere klachten van huurders goed in de statistieken zichtbaar blijven. Vorig jaar waren er 200 meldingen die uitsluitend vakantieverhuur betreffen. Die klachten gaan over overlast door shortstay, longstay, expats, vakantieverhuur, illegale hotels en zo meer.

Jonge expats
Ook Airbnb leidt tot meer klachten. Gewezen wordt op lawaai van rollende koffers in de straten, het klakkeloos aanbellen bij alle buren als het juiste huisnummer vergeten is, rommel op straat, nachtelijk lawaai in de trappenhuizen, roken in gangen, op balkons, en huiselijke feesten tot diep in de nacht, door de weeks. Ook lijken huisbazen het vaker op jonge expats gemunt te hebben.

Nieuw waren ook de klachten over woningdelen. Jongeren die bijvoorbeeld met drie vrienden een eengezinswoning in de vrije sector huren. Dat mag van de gemeente Amsterdam sinds vorig jaar, maar verhuurders en huurders tasten volgens het Meldpunt nog in het duister over de vraag wat nu wel en niet mag in dit segment.

Zo waren er volgens het Meldpunt verhuurders die 2000 euro maandelijks in rekening brachten bij drie vrienden die samen een woning huurden. Inmiddels gelden er basisregels: per bewoner moet er gemiddeld vijftien vierkante meter ruimte zijn, plus nog eens vijftien vierkante meter gemeenschappelijke ruimte. Als vier mensen huren, moet het huis minimaal 75 vierkante meter groot zijn.

Wraak
Het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag heeft vorig jaar ook huurders gesteund die zich hebben verzet tegen verhuurmakelaars die zich zowel door de verhuurders als door de huurders lieten betalen. Een van hen was huurwoningbemiddelaar Direct Wonen, begonnen als de Kamer Balie in Eindhoven.

Het wapen van de huurders tegen verhuurders die de wet overtreden is de Huurcommissie. Daar zijn verhuurders niet gecharmeerd van, en die nemen soms wraak, stelt Het Meldpunt ongewenst verhuurgedrag.

Zo sloopte een huisbaas van een pand aan de Korstjespoortsteeg de stoppenkast uit het pand, nadat de Huurcommissie huurverlaging had opgelegd. Alle huurders zaten zonder stroom. Later werd het pand verkocht en eisten kopers nakoming van de afspraak dat het leeg opgeleverd zou worden. Maar 'koop breekt geen huur'. Juridisch loopt de zaak nog.

Verder meldt het verslag nog spectaculaire intimidaties en bedreigingen. De zoon van een verhuurder verscheen aan de deur en kondigde aan de huurder door het hoofd te schieten als deze niet zou vertrekken. Een andere verhuurder kitte het slot van een verhuurde woning dicht met lijm.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden