Vakantietijd: Schippers naar Japan, Blok naar Friesland

Als minister-president Mark Rutte deze zomer vakantie viert, ligt het landsbestuur beurtelings in handen van minister Jeanine Hennis (Defensie), Ard van der Steur (Veiligheid & Justitie) en Stef Blok (Wonen).

Minister Schippers arriveert op het Binnenhof voorafgaand aan het zomerreces. Beeld anp
Minister Schippers arriveert op het Binnenhof voorafgaand aan het zomerreces.Beeld anp

Iedere zomer wordt er een rotatieschema gemaakt, zodat er altijd een vervangende premier in het land is bij calamiteiten. Rutte houdt zijn vakantiebestemming geheim - net als vicepremier Lodewijk Asscher - maar de andere ministers en staatssecretarissen zijn loslippiger.

Hennis, Jet Bussemaker van Onderwijs en Edith Schippers van Volksgezondheid zijn het meest avontuurlijk. De ministers gaan rondreizen in respectievelijk Tanzania, Thailand en Japan (Schippers gaat zelfs met haar gezin backpacken). "Ik hou van actieve vakanties, want als ik naast een zwembad lig dan ben ik het na één dag zat", verklaart de VVD-politica. PvdA'er Bussemaker gaat met haar man en dochter natuur en cultuur (haar eigen portefeuille) combineren.

Doorwerken
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken moet de hele maand juli nog doorwerken. Hij zit nu in Polen voor de Navo-top, daarna wachten bezoeken aan Latijns-Amerika en een anti-IS-conferentie in Washington. Begin augustus gaat hij even weg, maar Koenders is een late planner. "Ik denk aan Griekenland." Maar het kan ook Italië worden. Dat is voor hem ook een geliefde bestemming; hij heeft er gestudeerd en gewoond.

Ook minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en staatssecretarissen Martin van Rijn (Volksgezondheid) en Sander Dekker (Onderwijs) gaan naar Italië, al combineert die laatste het land van pizza en pasta met Frankrijk. Samen met zijn vriendin zet hij de wielrenfietsen op het dak van een auto om in die landen toertochten te maken. Dekker is een fervent fietser; hij fietste al eens van Barcelona naar Den Haag en vorig jaar reed hij de Tour de France (als amateur weliswaar).

Helemaal niks doen
Minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking verheugt zich op twee weken 'helemaal niks doen' in een huisje in Portugal. Ministers Van der Steur en Jeroen Dijsselbloem (Financiën) gaan in Engeland profiteren van de lage koers van de pond. Voor de justitieminister is het deel 1 van zijn huwelijksreis, deel 2 brengt hij door in Frankrijk.

Ministers Blok en Henk Kamp (Economische Zaken) zoeken hun vakantie dichter bij huis; Blok gaat naar Friesland en Hamburg en Kamp naar Duitsland en Oostenrijk. Overigens kunnen nog niet alle ministers meteen hun koffers pakken: de Eerste Kamer vergadert dinsdag nog wel gewoon - voor het laatst voor de zomerstop.

Lees verder: Politici met vakantie, bedrieglijke rust op het Binnenhof [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden