Plus

Vakantie in Saoedi-Arabië. Het kan nu, maar willen we het ook?

Saoedi-Arabië opent de deuren voor toerisme. Inwoners van 49 landen, waaronder Nederland, kunnen vanaf zaterdag voor 75 euro een toeristenvisum aanvragen.

Graftombe in Madain Saleh, een werelderfgoedlocatie. Beeld AFP
Graftombe in Madain Saleh, een werelderfgoedlocatie.Beeld AFP

De strikte kledingvoorschriften die in het islamitische koninkrijk gelden, worden voor buitenlandse vrouwen versoepeld, kondigde de Saoedische toerismechef Ahmed al-Khateeb aan. Saoedische vrouwen zijn verplicht een lichaamsbedekkende abaja te dragen. Toeristen worden van die verplichting uitgezonderd.

Dat betekent niet dat je echt vrij bent te dragen wat je wil. Buitenlandse vrouwen moeten zich ‘bescheiden’ kleden.

Toeristen moeten zich ook aan andere regels houden. Zo mag je geen ‘rommel maken, niet spugen, in een rij springen en foto’s en video’s maken van mensen zonder toestemming en muziek maken tijdens gebedstijden’. Boetes daarvoor kunnen oplopen van 50 riyals (12 euro) tot 6000 riyals (1460 euro). Of ongehuwde buitenlandse mannen en vrouwen een hotelkamer mogen delen is onduidelijk.

Tot nu toe verstrekte het ultraconservatieve land in het Midden-Oosten geen visum aan toeristen. Alleen mensen die voor een zakenreis in het land moesten zijn, of moslims die voor de bedevaart naar Mekka of Medina gingen, werden toegelaten.

Met uitzondering van Medina en Mekka kunnen toeristen uit alle Schengenlanden, de VS, China en Japan vanaf vandaag met een visum door het hele land reizen. Het alcoholverbod blijft gehandhaafd.

“Bezoekers zullen versteld staan van de schatten die wij te bieden hebben,” zegt Al Khateeb. Kijkend naar de vijf werelderfgoedlocaties, de moderne metropool Riyad en het uitgestrekte woestijnlandschap, zegt hij daarmee geen woord te veel.

Mensenrechtenschendingen

Tegelijkertijd vragen critici zich af hoeveel toeristen zich aangetrokken voelen tot een reis naar een land dat een lange geschiedenis van mensenrechtenschendingen kent, met recentelijk de gruwelijke moord op journalist Jamal Khashoggi.

De aankondiging komt twee weken nadat een aanval op olievelden in Saoedi-Arabië een deel van de olieproductie tijdelijk stillegde. Door die aanval werd zichtbaar hoe kwetsbaar de industrie is waar Saoedi-Arabië als grootste exporteur ter wereld vrijwel al zijn rijkdom aan te danken heeft.

Het openen van de deuren voor toerisme is onderdeel van een breder pakket aan maatregelen die kroonprins Mohammad bin Salman wil doorvoeren om het land minder afhankelijk te maken van de fossiele brandstof. Bin Salman hoopt dat tegen 2030 tien procent van het bbp afkomstig is van toerisme.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden