PlusTen slotte

Vak410 (2001-2016): Ajax zal dat verdomde 'kindervak' nog missen

Na vijftien jaar houdt Vak410 op te bestaan. De hardekernsupporters kunnen niet leven met de door Ajax opgelegde verhuizing naar Zuid1, de tribune achter een van de goals waar ook de F-Side zit.

Vak410. Beeld Proshots
Vak410.Beeld Proshots

De groep vreest de eigen identiteit te verliezen als het opgaat in de groep met vierduizend supporters die daar al zitten.

Hoewel niemand het hardop zal uitspreken, heeft menig Ajaxbestuurder ongetwijfeld van dit moment gedroomd. Tussen de bobo's en de fanatiekelingen boterde het al jaren niet meer. Vak410 zorgde dan wel voor sfeer, de angst dat het weer uit de hand zou lopen was er altijd.

Binnen Vak410 heerste een gevoel van onoverwinnelijkheid. 'Nobody likes us, we don't care,' was de gedachte. De afgelopen jaren kregen tientallen leden een stadionverbod opgelegd vanwege ongeregeldheden.

Kindervak
Nog maar weinigen zullen zich kunnen voorstellen dat Vak410 ooit liefkozend 'het kindervak' werd genoemd - een term waar de supporters zelf nooit gelukkig mee waren.

Toch was die benaming treffend. De oprichters van Vak410 waren destijds jochies van een jaar of zestien die stonden te springen om aan te sluiten bij de fanatieke F-Side, dat vanaf de Diemenzijde in De Meer was verhuisd naar Zuid1.

Vanwege de eindeloze wachtlijsten voor seizoenkaarten op de F-Side besloten de pubers dan maar een eigen vak op te richten. In aanloop naar de bekerwedstrijd tegen Vitesse op 26 januari 2001 werd via internet opgeroepen kaartjes te kopen voor het meestal halflege vak 114. Met succes. Het vak zat vol en er was sfeer.

Vanaf 2004 was Vak410 niet langer een kindervak: de kleine jochies waren groot geworden. Beeld Proshots
Vanaf 2004 was Vak410 niet langer een kindervak: de kleine jochies waren groot geworden.Beeld Proshots

Toen seizoenkaarthouders van vak 114 in de daaropvolgende wedstrijden steeds meer begonnen te morren over de pubers die met veel herrie hun vak overnamen, besloot Ajax hen een eigen vak toe te wijzen: vak 410.

Drie jaar lang werd er bijna met vertedering naar de jongens van Vak410 gekeken. Spandoeken, fakkels, choreografieën - alles trokken ze uit de kast om sfeer op de tribunes van de kille Arena te creëren.

Feyenoorders belaagd
En toen werd het 15 april 2004. Jong Ajax speelde op De Toekomst een wedstrijd tegen Jong Feyenoord. Vak410 stond met fakkels en spandoeken achter het doel aan de Arenazijde.

Na afloop werden Feyenoordspelers - onder wie een piepjonge Robin van Persie - belaagd door de fanatieke Ajaxsupporters. Een gebeurtenis waar heel Nederland terecht schande van sprak.

Vak410 was niet langer een kindervak: de kleine jochies waren gevaarlijk groot geworden.

Niet alleen het bestuur had in de jaren die volgden een haat-liefdeverhouding met Vak410. Ook andere supporters voelden soms plaatsvervangende schaamte voor het gedrag van de fanatiekelingen.

Het vuurwerk in de bekerfinale tegen PEC, de bungelende pop van Vermeer en rellen in Lyon - het zijn gebeurtenissen waar Ajacieden niet trots op zijn.

Eeuwige discussie
Was dit alles Vak410 aan te rekenen? Was het de schuld van het hele vak, of waren het individuen die de boel verziekten? Het blijven eeuwige discussiepunten

Menig medesupporter zal vaak genoeg met een grijns naar Vak410 hebben gekeken. Liederen waar ze het hele stadion mee op de stoelen kregen, enorme spandoeken waar úren werk in zat - ze brachten toch maar mooi die grijze, betonnen frituurpan tot leven.

Ajax zal dat verdomde Vak410 nog missen.

null Beeld Proshots
Beeld Proshots
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden