Update

Vaders Amsterdamse jihadgangers willen staat voor de rechter

De vaders van een drietal Nederlandse jongemannen die naar Irak en Syrië trokken om mee te vechten met jihadistische strijdgroepen, zijn van plan de Nederlandse Staat voor de rechter te dagen, omdat die onvoldoende zou hebben gedaan om de jongens tegen te houden.

Farid Bouamran in de kamer van zijn zoon Achraf, in april 2014Beeld Rink Hof

Dat schrijft De Telegraaf vandaag. De vaders houden Nederland verantwoordelijk voor het vertrek van hun zoons, en in twee gevallen voor de latere dood van de mannen. Twee van die vaders komen uit Amsterdam. Hun zoons kwamen eerder dit jaar om het leven bij gevechten in Syrië. Zij vinden dat de Nederlandse staat te weinig heeft gedaan om de jongens tegen te houden: zo hadden hun paspoorten moeten worden ingenomen of hadden de jongens moeten worden vastgezet.

Advocaat Michael Ruperti, raadsman van de vader van de Leidse Reda, die in Syrië met IS mee strijdt, noemt de zaak in De Telegraaf 'kansrijk'. Hij wil eerst aangifte bij de Rijksrecherche doen om te achterhalen welke overheidsdiensten zouden hebben gefaald. Hij zal zijn cliënten ook aanraden een civiele aansprakelijkheidsprocedure te starten.

Farid Bouamran, de vader van de in Syrië gedode Achraf, zegt vandaag dat hij inderdaad voornemens is de Nederlandse staat voor de rechter te dagen, maar hij wil daarin niet worden bijgestaan door Ruperti. Onduidelijk is of hij de zaak samen met andere vaders wil voeren. Al langer zegt Bouamran Nederland ook juridisch verantwoordelijk te willen houden voor de dood van zijn zoon, maar tot een rechtszaak leidde dat tot op heden nog niet.

Gisteren stelde Bouamran tijdens een raadsvergadering de gemeente Amsterdam mede aansprakelijk voor de dood van zijn zoon. Hij meent dat de radicalisering van Achraf bekend was bij de overheid, maar dat geen actie werd ondernomen om zijn zoon tegen te houden.

In een interview eerder in Het Parool vertelde vader Bouamran over het radicaliseringsproces van zijn zoon, en hoe machteloos hij zich daarover voelde. Volgens Bouamran werd zijn zoon gedood door een bom van de coalitie die tegen IS vecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden