PlusBoekrecensie

Vaderliefde van P.F. Thomése is fictionele non-fictie

Vaderliefde van P.F. Thomése is een geheugenboek, een reis door het geheugen van de zoon.

Fictie/non fictie
P.F. Thomése
Vaderliefde
Prometheus
€19,99
256 blz. Beeld
Fictie/non fictieP.F. ThoméseVaderliefdePrometheus€19,99256 blz.

Wat blijft er van ons over behalve as of botten? Vertelde verhalen, ­documenten die bewijzen dat je bestaan hebt. Maar verhalen worden door de tijd aangetast, en zijn op een gegeven moment lastig te verifiëren. Documenten worden op den duur vellen met woorden waarachter het verhaal ook niet altijd meer te achterhalen is.

Daarover gaat het nieuwe boek van P.F. Thomése. In Vaderliefde gaat hij op zoek naar zijn ouders. Wie waren zij? Hij moet het doen met een paar dozen vol paperassen (snippers echtheid) die op zolder staan, en met zijn geheugen.

Vaderliefde is een geheugenboek, een reis door het geheugen van de zoon. Op die reis probeert hij, met een voorkeur voor zijn vader, zijn ­ouders te leren kennen, hun geschiedenis te achterhalen.

Want zijn ouders, beseft hij na hun dood, waren vreemden voor hem.

Het negende woord van Vaderliefde is het woord ‘beweerde’. Thomése, over zijn vader: ‘Hij beweerde dat we vrijwel van adel waren geweest.’ Met dat beweerde doet de fictie al haar ­intrede in dit boek.

En Thomése poogt van die fictie non-fictie te maken om uiteindelijk ook zijn geschiedenis op papier te krijgen.

De geschiedenis, zo blijkt maar weer eens, laat zich niet makkelijk knechten. Thomése doorspekt zijn tekst met zinsneden als: ‘of hoopte ik dat?’, ‘er zweemt in mijn geheugen de notie van’, ‘stel ik me voor’, ‘in mijn fantasie’, ‘scheen’, en ‘naar sommigen beweerden’. Zo fictionaliseert hij de geschiedenis van zijn ouders. Maar kan hij anders?

De zoon praatte, om allerlei reden, niet met zijn ouders. Dus moet hij het doen met verhalen, en dan bestaat de kans dat de fantasie met je op de loop gaat. Het levert schitterende, aangedikte verhalen op over zijn (adellijke) voorouders, die Thomése licht schmierend en met plezier beschrijft. Zijn moeder, hem nog onbekender dan zijn vader, krijgt een prachtig ­geschreven portret. Zijn vader een oorlogsverleden waar zijn zoon ook van opkijkt.

En door al die verhalen van de stilist Thomése sijpelt dan toch ook de ­ontroering door die hij voor zijn ouders voelt. Gevoel dat hij als jongeling niet wilde toelaten en later door onbegrip niet kon voelen. Vaderliefde is fictionele non-fictie, om het even deftig te zeggen. Hij heeft uit de snippers een ‘provisorisch onderkomen’ voor hen verzonnen. Maar wat verrot het? En als P.F. Thomése het op deze, zeer geslaagde manier niet doet, wie dan wel? Dus laat de geschiedenis dan maar zo worden opgeschreven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden