Schuim

Vader, zonen en de allereerste keer samen doorzakken

Schuimverslaggever Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de opening van de Sieraad Art Fair.

Maarten Bodt en Astrid Berens (l) organiseren de Sieraad Art Fair al 15 jaar. Ditmaal opent prinses Margarita (r). Naast haar Anne Marie Woerlee (Tropenmuseum)Beeld Schuim

Mijn oudste wordt vandaag achttien. Alleen, hij is niet thuis. Twee dagen geleden vertrok hij, terug naar zijn moeder, met twee weekendtassen. Hij is het wel zat met me. Ik moet eerst mijn woede maar eens onder controle krijgen.

Prinses Margarita heeft een lint doorgeknipt en daarmee is de Sieraad Art Fair van dit jaar geopend. Ik heb het moment op twee minuten gemist.

Het is waar, die woede van me, soms. Zelf noem ik het gewoon: opvoeden. Maar toen ik die internetkabel naar de Playstation in zijn slaapkamer doorknipte, om vijf uur in de ochtend, met een echte schaar, dacht ik best: ehm, dit is de oplossing ook niet, hè vader - maar je moet wat, met je machteloosheid.

Een groot feest is deze opening niet. De meeste bezoekers zijn allang binnen en er is alleen deze korte ceremonie bij de sandwich- en koffiebarretjes en een rondje champagne. Je moet het net weten, anders loop je zo voorbij, zoals de meesten.

Het plan was naar de kroeg te gaan, met zijn drieën, de jongste ook mee. Vader en zonen, de allereerste keer samen doorzakken, daar heb je als het goed is de rest van je leven plezier van.

Vooral de jongste - hij is zestien - is de grote aanjager. Hij heeft een ingenieus plan hoe ik het beste stiekem voor hem drank kan bestellen. Ook was hij het die zijn oudere broer heeft overgehaald toch maar gewoon zijn verjaardag met mij te vieren. Het laatste nieuws is dat ze komen. Maar stemming op die leeftijd slaat zo om.

Kijk aan, prinses Irene, die zag ik nooit eerder levend. Ze gaat op de foto voor weekblad Privé. Mooi, denk ik, en sluit aan voor mijn beurt.

Laatst vertelde ik de jongens dat in Italië alle vaders hun zoon op diens achttiende verjaardag meenemen naar de hoeren. Daar had hij geen behoefte aan, zei de oudste. De jongste checkte de volgende ochtend voor de zekerheid of dat echt klopte, van die vaders in Italië.

Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Eerst gaan we spareribs eten, onbeperkt, in een sportcafé op het Leidseplein. Tientallen televisies met voetbal aan de wand en frisse bediening. Jongens van die leeftijd zijn makkelijk gelukkig te maken.

Daarna gaan we de Wallen op, het zal wel Old Sailor worden. Spareribs en Old Sailor. Hoe vader-zoon kun je het krijgen. Maar ja, dan moeten ze wel komen.

Prinses Irene wil niet op de foto. "Het gaat om mijn dochter."

Ik, zo vriendelijk mogelijk: "Maar u ging zojuist toch ook op de foto?"
De prinses wandelt verder. Ik maak mijn foto's en ga snel naar huis.
Ze zijn er.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat Opening Sieraard Art Fair
Waar Gashouder, Westergasfabriek
Wie Prinses Margarita, prinses Irene, Tjalling ten Cate, Maarten Bodt, Astrid Berens, Maya Meijer Bergmans
Wanneer donderdag 10 november, van 16.00 tot 16.30 uur

Drank en spijs *
Sfeer **
Hans doet ook maar zijn best

Stijn Schoonderwoerd (Tropenmuseum), Isabella van den Bos (Sieraad) en opnieuw, maar nu volledig, HKH prinses Margarita de Bourbon de ParmeBeeld Schuim
Christine Paauwe, liefhebber van juwelen, Justine Marcella (Vorsten) en Maya Meijer Bergmans, eigenaar van de WestergasfabriekBeeld Schuim
Barbara Plugge (De Telegraaf) en Patrick Testa, 'investeerder'. Plugge: 'Nee hoor, hij is meester jonkheer.' Testa: 'Nou.., jonkheer meester'Beeld Schuim
Gwenny Eisma, groot voorbeeld, fotograaf van Vips Only in Privé, Justine Marcella (Vorsten) en kunstenares Ans Markus (vlnr), ook inmiddels een dierbare vriendinBeeld Schuim
John de Greef (l, Elsevier) en Paul Derrez (Galerie Ra): 'Nu zien we elkaar bij een heel andere gelegenheid!' Klopt, laatste keer was bij Mr. Leather AmsterdamBeeld Schuim
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden