Update

Vader waarschuwde de VS al in oktober

NAIROBI/WASHINGTON - Dat Umar Farouk Abdulmutallab een gevaar vormde, was bekend. In oktober informeerde zijn vader, een welvarende Nigeriaanse bankier, de Amerikaanse ambassade in Abuja dat zijn zoon in extremistisch vaarwater terecht was gekomen.

Umar Farouk zat op de gerenommeerde Britse internationale school in het naburige Togo, voordat hij de band met zijn familie verbrak. Volgens oud-klasgenoten begon hij al tijdens zijn middelbare school islam te prediken na lessen van een lokale imam. Daarna studeerde hij in Londen. Hij stopte zijn studie in 2008 voortijdig om enige tijd in Egypte en Dubai te wonen.
Volgens vader Alhaji Mutallab bracht zijn zoon ook enige tijd door in Jemen. De Nigeriaanse krant This Day meldt dat een van de vrouwen van de vader afkomstig is uit Jemen maar het onduidelijk is of zij de moeder van de verdachte is.

De Amerikaanse minister Janet Napolitano (Binnenlandse Veiligheid) probeerde gisteren de Amerikaanse bevolking gerust te stellen op televisie. De verijdelde aanslag is waarschijnlijk niet onderdeel van een groter complot om Amerikaanse vliegtuigen op te blazen, aldus Napolitano.

Richard Clarke, een voormalige antiterrorisme topfunctionaris in de regering van Bill Clinton, bekritiseert het optreden van de regering. Hij verwees naar het bloedbad vorige maand op de legerbasis Fort Hood waarbij dertien doden vielen. Ook in dat geval waren er meerdere waarschuwingen geweest over de dader, die net als Abdulmutallab contacten had met extremisten in Jemen. ''Nu wist de Amerikaanse regering weer dat iemand zich verdacht gedroeg, maar die informatie is niet op tijd aan de juiste personen doorgegeven,'' aldus Clarke.

Amerikaanse politici hebben vooralsnog geen kritiek geuit op de veiligheidsprocedures op Schiphol, al wordt de luchthaven in de Amerikaanse pers wel 'een zwakke schakel' genoemd. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden