Plus

Vader verongelukt kind wil cultuurverandering smartphonegebruik

De 13-jarige Tommy-Boy was bezig op zijn telefoon toen hij werd geschept door een auto en stierf. Zijn vader voert nu campagne om kinderen bewust te maken van de risico's van smartphonegebruik.

Michael Kulkens : 'Voortdurend bereikbaar zijn is een absolute verslaving' Beeld Daniel Cohen

Op zijn linkerhand heeft Michael Kulkens (46) een bruine hennatatoeage in de vorm van een vlindertje. Een verwijzing naar het nummer Butterflies van Tiësto. "Eigenlijk vind ik het nog steeds een klotenummer, met die vreselijke bas. Maar het is het nummer waar Tommy-Boy naar luisterde op het moment dat hij verongelukte."

Het vlindertje is een ontwerp voor het logo van de stichting die Kulkens aan het oprichten is in naam van zijn dertienjarige zoon, die eind augustus 2015 werd geschept door een auto in Bussum. "Hij is gestorven als de gelukkigste jongen van Nederland." Vol trots praat Kulkens, een man met heldere ogen, over Tommy-Boy. "Hij had net zijn eerste vriendinnetje gehad, net voor het eerst getongzoend. Hij stond zo vol in het leven."

Kulkens vertelt over televisies die hij met zijn zoon uit elkaar sloopte om er afluisterapparatuur mee te bouwen, over het enthousiasme waarmee Tommy-Boy andere hondenbezitters groette wanneer hij met de hond wandelde. "Natuurlijk is ieder kind voor zijn ouders bijzonder, maar hij was het écht."

Voorlichting
Tommy-Boy zat op de fiets, onderweg van atletiek naar het elfde verjaardagsfeestje van zijn zusje. Hij lette niet op het verkeer, maar keek op zijn smartphone. "De automobiliste kon er niets aan doen, hij kwam uit het niets." De familie heeft goed contact met haar. 's Avonds overleed Tommy-Boy in het AMC, toen hij eigenlijk dj zou zijn op het feestje.

"De politie vertelde ons dat hij bezig was een Spotifyafspeellijst te maken. Dat was een hele opluchting voor zijn vrienden, die bang waren dat hij op dat moment met hen aan het appen was," vertelt zijn vader op een druilerige ochtend in het café van Natuurmonumenten in 's-Graveland, waar Tommy-Boy graag kwam.

"Het klinkt stom, maar het was de mooiste kutperiode uit mijn leven," zegt Kulkens over de maanden die volgden. Tommy-Boys verjaardag werd gevierd, met zeshonderd man op de Blaricumse hei, en Kulkens is in naam van zijn zoon bevlogen campagne gaan voeren voor bewustwording onder jongeren van de gevaren van smartphonegebruik op de fiets.

In eerste instantie door een keer per week voorlichting te geven op middelbare scholen in de regio. Kulkens: "Ik begin zo'n les met foto's van Tommy-Boy, zodat ze zich met hem kunnen identificeren. Mooie foto's van een gewone jongen van hun leeftijd met een leven dat vergelijkbaar is met dat van die leerlingen zelf. En dan laat ik dat nummer horen, Butterflies. 'Dit luisterde mijn zoon toen hij werd aangereden,' zeg ik dan. Ik heb gevoel voor theater, ik hou van acteren, en dan heb ik de aandacht meteen vast."

Tommy-Boy Beeld eigen foto

In plaats van vingerwijzen en verbieden wil hij de scholieren een spiegel voorhouden, ze erop wijzen dat het voor hen zo vanzelfsprekende telefoongebruik in het verkeer gevaren met zich meebrengt. "We staan nog maar aan het begin van de smartphonerevolutie. Wie weet hoe we er over drie jaar voor staan? Voortdurend bereikbaar zijn is een absolute verslaving, het ping- geluid van een nieuw bericht geeft een enorm gelukzaligheidsgevoel, zeker bij jongeren."

TButterfly
Kulkens is te rade geweest bij een jeugdpsycholoog, op zoek naar de beste manier om zijn boodschap in te laten werken op het puberbrein. "Verbieden of straffen helpt niet, het werkt juist averechts. Er moet een cultuurverandering optreden, jongeren moeten inzien dat het helemaal niet cool is om een smartphone in het verkeer te gebruiken."

Die cultuurverandering wil Kulkens niet in zijn eentje bereiken: hij laat middelbare scholieren meedenken over de beste manier om het bewustzijn over smartphonegevaar te verbeteren.

Het balletje sloeg na een overweldigend aantal reacties op de dood van Tommy-Boy aan het rollen en hij werd benaderd door verschillende mensen met ervaring in campagnewerk. Inmiddels is er een stichting in oprichting, met een drieledig doel: voorlichting op scholen, een langdurige campagne en een app waarmee meldingen op een telefoon worden geblokkeerd tijdens het fietsen. TButterfly gaat de stichting heten, naar het nummer van Tiësto, en naar de initialen van zijn zoon."

Kulkens: "Het verdriet over mijn kind heeft ondertussen een plek gekregen, maar ik krijg nog steeds tranen in mijn ogen als ik denk aan de mensen die zich hebben aangemeld en de urgentie van het probleem begrijpen."

Ministerie
Hij zoekt sponsors omdat zijn stichting in de te ontwikkelen lesmethode gebruik wil gaan maken van virtualrealityboxen. "Om het nog dichterbij te brengen.""

Hij krijgt ook hulp uit Den Haag: minister Schultz van Infrastructuur en Milieu heeft hem toegezegd dat de campagne een samenwerking zal worden met het ministerie. "Dat is nu een paar weken terug, ze nodigde me zelf uit. Ze erkende de urgentie van het probleem, en zei te willen kijken naar een verbod op telefoongebruik in het verkeer. Na dat gesprek had ik plotseling het gevoel dat ik door de dood van Tommy-Boy nu de macht en de kracht heb om ervoor te zorgen dat zulk leed honderden anderen bespaard blijft."

Michael Kulkens Beeld Daniel Cohen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden