Update

Vader schutter Toulouse: Frankrijk vermoordde mijn zoon

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé heeft de vader van Mohamed Merah aangeraden zich 'koest te houden'. De man dreigde vandaag een klacht in te dienen tegen de Franse staat voor de 'moord' op zijn zoon. Merah werd vorige week donderdag door Franse politie-agenten gedood, nadat hij eerder zeven mensen had doodgeschoten.

Elise Kuit
Een videostill van een filmpje van Merah. Beeld AP
Een videostill van een filmpje van Merah.Beeld AP

'Als ik de vader van zo'n monster was, zou ik me uit schaamte terugtrekken', aldus Juppé vandaag tegen de Franse radio Classique.

Gisteravond dreigde de vader van Merah, Mohamed Benalel Merah, om een klacht in te dienen tegen Frankrijk voor de moord op zijn zoon. 'Ik ga de beste advocaten in de arm nemen en de rest van mijn leven werken om de rekeningen te betalen', zei de man tegen persbureau AFP. 'Frankrijk is een groots land, dat in staat was geweest mijn zoon met gas te bedwelmen. In plaats daarvan verkozen ze hem dood te schieten'.

Merah, van Algerijnse afkomst, zei verder dat hij zijn zoon zou begraven in Algerije. 'Als God het wil, ik heb besloten dat mijn zoon in Algerije wordt begraven', aldus Merah.

Mohammed Merah werd donderdag in Toulouse doodgeschoten door de Franse politie na een omsingeling die meer dan 30 uur duurde. Merah bekende zeven moorden te hebben gepleegd in de week daarvoor. Onder de slachtoffers waren drie Joodse kinderen. Merah claimde zijn daden te hebben gepleegd uit wraak voor de dood van Palestijnse kinderen en de aanwezigheid van Franse troepen in Afghanistan.

Inmiddels heeft de Franse politie bekend gemaakt dat een video met beelden van de verschillende moorden afgelopen woensdag zijn bezorgd op de redactie van de televisiezender Al-Jazeera in Parijs. Op de beelden die Merah maakte aan de hand van een mini-camera die hij op zijn kleding had bevestigd, is te zien hoe hij zijn slachtoffers doodde. Op de achtergrond is muziek te horen en worden verzen uit de koran gereciteerd, aldus de politie.

Al Jazeera beslist vandaag of de beelden al dan niet publiek worden gemaakt. De Franse president Nicolas Sarkozy heeft vandaag gevraagd de beelden van de aanslagen niet uit te zenden. 'Ik roep alle bestuurders van alle tv-stations, die mogelijk de beelden in handen hebben, op ze niet uit te zenden uit respect voor de slachtoffers en voor Frankrijk', zei Sarkozy na een bijeenkomst met meerdere politiechefs in Parijs.

Minister Juppé liet gisteren ook op persoonlijke titel weten tegen de uitzending van de video te zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden