Vader en zoon krijgen celstraf voor uitbuiten jonge Hongaarse prostituees

De rechtbank veroordeelt vader en zoon Ali en Seyit I. en hun 'stromannen' Amar R. en Abdelkader el K. tot celstraffen voor het vormen van een criminele organisatie. Ze hebben jarenlang jonge Hongaarse prostituees uitgebuit, in acht peeskamers in de Molensteeg op de Amsterdamse Wallen.

De drie Hongaarse slachtoffers moesten werken in de Molensteeg op de Wallen.Beeld Marc Driessen (www.marcdriessen.com)

Ali en Seyit I. krijgen 29 en 38 maanden cel, Abdelkader 'Kadir' el K. 19 maanden en Amar R. acht maanden waarvan zes voorwaardelijk plus 240 uur werkstraf.

De twee Hongaarse vrouwen Eva L. en Andrea R. die zelf eerder slachtoffer van pooiers waren geweest, maar die vervolgens in de Molensteeg zelf drie jonge vrouwen waren gaan uitbuiten, krijgen 25 en 22 maanden cel.

Horney Bar
De rechtbank acht bewezen dat vader en zoon I. niet alleen bar Dallas in de Molensteeg uitbaatten, lokaal bekend als de Horney Bar, maar dat ze ook de feitelijke eigenaren waren van kamerverhuurbedrijf De Walmolen dat de acht werkkamers exploiteerde.

Als alle kamers waren verhuurd, leverden die ongeveer 50.000 euro per maand op. Een ex-prostituee die al eerder tot celstraf is veroordeeld, zou de vrouwen voor de mannelijke verdachten te werk hebben gesteld. Twee van de mannelijke verdachten maakten ook misbruik van hun machtspositie door (al dan niet betaald) seks met de vrouwen te hebben.

Dat in woningen en bedrijven van de verschillende verdachten delen van administraties van de andere bedrijven zijn gevonden, toont voor de rechtbank aan dat de bedrijven nauw waren verweven. De verdachten waren geen 'goede buren' die elkaar vriendendiensten verleenden, zoals hun advocaten hadden betoogd, maar werkten in een schijnconstructie waarin Amar R. en 'Kadir' el K. slechts stromannen waren.

Geen geldboetes
De rechtbank stelt vast dat Seyit I. ook nog jarenlang zelf een prostituee heeft uitgeknepen die 'onder kwetsbare omstandigheden een makkelijk slachtoffer leek'. Zij was eerder al slachtoffer geweest van soms gewelddadige pooiers. Ook I. heeft haar geslagen.

De bordelen in de Molensteeg waren volgens justitie 'werkplekken voor slaven'. Omdat de strafzaak zich jarenlang heeft voortgesleept, geeft de rechtbank de verdachten een strafkorting waardoor hun straffen vijftien tot twintig procent lager uitvallen dan anders. De rechtbank legt niet de geldboetes van 20.000 euro op waarom justitie had gevraagd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden