Plus

Vacuüm aan de formatietafel, maar vertrekken wil niemand

De mogelijke doorstart van formatieonderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks verloopt uiterst stroef.

Hanneke Keultjes en Laurens Kok
Jesse Klaver (Groenlinks) en Alexander Pechtold (D66) tijdens een overleg met VVD, CDA, D66 en Groenlinks. Beeld ANP
Jesse Klaver (Groenlinks) en Alexander Pechtold (D66) tijdens een overleg met VVD, CDA, D66 en Groenlinks.Beeld ANP

Bronnen in Den Haag stellen dat het migratiedossier voor GroenLinks nog steeds een principieel struikelblok vormt. Dat zou tot de conclusie kunnen leiden dat verder praten geen zin heeft.

Toch geven de partijen nog niet op: gisteravond werd een 'informeel' overleg op het Catshuis zonder conclusies te trekken afgesloten. Wel hebben partijleiders Mark Rutte (VVD), Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks) afgesproken om nog verder te gaan. Waar en wanneer is nog onbekend.

Asielaanvraag buiten Europa
GroenLinks werkte gisteren aan een 'formulering' die ook voor VVD en CDA te verteren zou moeten zijn, zonder dat de partij door de eigen 'principiële ondergrens' gaat. Partijleider Jesse Klaver lijkt daarbij hulp te krijgen van D66, dat vurig hoopt dat GroenLinks bereid is verder te onderhandelen.

Zo meldde D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma zich gistermiddag op de kamer van Klaver. Hij hield zich tot de verkiezingen bezig met migratie en geldt als de buitenlandspecialist van D66. Sjoerdsma wilde na afloop niet zeggen wat er besproken was.

In kringen rond de onderhandelende partijen klonk echter weinig hoop op een succesvol vervolg. GroenLinks zou principieel blijven weigeren toe te staan dat vluchtelingen alleen nog een asielaanvraag buiten Europa mogen doen of anders worden teruggestuurd.

Deze regel zou in de toekomst van toepassing moeten zijn bij vluchtelingenstromen uit bijvoorbeeld Libië. GroenLinks wil de mogelijkheid van een asielaanvraag op Europees grondgebied echter openlaten.

Het meningsverschil is volgens ingewijden zó fundamenteel, dat er eigenlijk niet uit te komen is. Dat die conclusie nog niet is getrokken, zou kunnen komen doordat geen van de vier partijen van tafel durft te lopen, uit vrees dat die partij dan de zwartepiet krijgt toegespeeld.

Vier uur in gesprek
De leiders van VVD, CDA, D66 en GroenLinks kwamen gisterochtend voor het eerst sinds de breuk op 15 mei weer gezamenlijk bijeen. Het gesprek duurde ruim vier uur.

In de dagen daarvoor waren er in verschillende samenstelling al gesprekken tussen de hoofdrolspelers. Woensdag zaten Klaver en Rutte samen thuis bij Tjeenk Willink in Den Haag. Maandag kwamen Rutte, Buma en Pechtold daar al bij elkaar.

Als de poging met GroenLinks weer op niets uitloopt, blijven er nog maar weinig opties over om tot een meerderheidskabinet te komen.

Ook met de ChristenUnie kunnen VVD, CDA en D66 een meerderheid vormen in beide Kamers, maar die combinatie ligt erg moeilijk bij D66. Leider Gert-Jan Segers is echter bereid om te praten, mits de partij 'welkom' is.

Volg alles over de formatie in dit blog

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden