Vacature burgemeester Amsterdam opnieuw opengesteld

De vertrouwenscommissie heropent de vacature voor de nieuwe burgemeester van Amsterdam, omdat te weinig geschikte kandidaten zich hebben gemeld voor de post.

Ruben Koops
Commissaris van de koning in Noord-Holland Johan Remkes Beeld anp
Commissaris van de koning in Noord-Holland Johan RemkesBeeld anp

'Volgens de vertrouwenscommissie is het aantal geschikte kandidaten te beperkt', staat in een vrijdag door de provincie Noord-Holland verspreide verklaring.

'De vertrouwenscommissie heeft er een voorkeur voor meer benoembare kandidaten bij de procedure te betrekken om op basis van de profielschets een voordracht te kunnen maken die moet leiden tot een optimale burgemeesterskeuze', aldus commissaris van de koning Johan Remkes.

Tussen de 29 personen die hebben gesolliciteerd zaten blijkbaar niet genoeg geschikte kandidaten.

Juni
Uit de eerste ronde kwamen 4 personen naar voren die een fulltime functie in het (lokaal) openbaar bestuur hadden bekleed, 18 personen hebben of hadden een functie daarbuiten en 7 personen hebben geen functie of deze is onbekend. De procedure wordt nu heropend tot en met zaterdag 2 juni.

Of waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen nu langer op zijn post moet blijven, is nog niet duidelijk, Remkes en Van Aartsen hebben hierover contact. Eerder was het plan om op 5 juli een nieuwe burgemeester te installeren.

Die datum staat nu op losse schroeven maar Remkes zegt dat het streven blijft om voor het zomerreces een nieuwe burgemeester te hebben benoemd. Het reces begint op 20 juli.

Poule vergroten
Al eerder was duidelijk geworden dat voor de post zeer weinig kandidaten hadden gesolliciteerd. Slechts vier sollicitanten hadden ervaring in het (lokaal) openbaar bestuur, een minimale vereiste voor het burgemeesterschap van de hoofdstad van Nederland.

De 11-koppige vertrouwenscommissie wil met de heropening van de vacature deze poule, waaruit gekozen kan worden, vergroten. Waarschijnlijk wordt gehoopt dat geschikte kandidaten die eerder afzagen van een sollicitatie, zich nu realiseren dat zij toch een serieuze kans maken.

Lees hier alles over de opvolging van wijlen Eberhard van der Laan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden