Vaak giftige gassen in zeecontainers, consument loopt gevaar

Eén op de vijf containers die in Nederlandse havens arriveren, bevat meer gif dan is toegestaan. Ook consumenten lopen daardoor gevaar. Bij een steekproef in de Rotterdamse haven werd in 97 procent van de containers giftige restgassen aangetroffen. Bij 19 procent was de concentratie te hoog. De verplichte sticker met doodshoofd die moet wijzen op de aanwezigheid van gifgas, ontbrak in 95 procent van de gevallen.

Containeroverslag op het terrein van Ceres in het Westelijk Havengbied van Amsterdam.Beeld ANP

Elk jaar komen in Nederlandse havens miljoenen zeecontainers binnen. In Rotterdam gaat het om zo'n tien miljoen stuks, in Amsterdam zijn het er zo'n 40.000. De doorgaans geur- en kleurloze gassen in de containers vormen niet alleen een bedreiging voor de werknemers die ermee omgaan, maar ook voor consumenten.

Gebleken is dat vooral uit Azië geïmporteerde producten, waaronder kleding, speelgoed en matrassen, soms maanden later nog giftige dampen afgeven. Ook in Nederland zijn hierdoor al slachtoffers gevallen, stelt FNV Bondgenoten. De vakbond ijvert al jaren voor strengere maatregelen om blootstelling aan de giftige stoffen te voorkomen.

In de containers blijven resten achter van giftige oplosmiddelen waarmee ze worden ontsmet en uit de producten die erin worden vervoerd.

Kankerverwekkend
Uit eerdere steekproeven van de Nederlandse overheid in Nederlandse havens bleek dat één op de tien containers meer gif bevat dan volgens de normen is toegestaan. Volgens FNV Bondgenotenbestuurder Jan de Jong is die schatting te laag: 'Het ging om normale douanecontroles waarbij al een voorselectie was gemaakt vanwege het vermoeden van smokkelwaar. Er zaten nauwelijks containers met elektronica tussen, terwijl juist dat vaak besmette producten zijn, en er werd niet gezocht naar formaldehyde, een kankerverwekkende stof die gebruikt wordt bij het verlijmen van karton, pallets en plaatwerk en lastig te meten is.'

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden