Vaak geweld tegen Amsterdamse parkeercontroleurs

Cition deed afgelopen jaar zestien keer aangifte van poging tot doodslag. In de meeste van die gevallen reed een automobilist in op een parkeercontroleur. Beeld
Cition deed afgelopen jaar zestien keer aangifte van poging tot doodslag. In de meeste van die gevallen reed een automobilist in op een parkeercontroleur.

Geweld tegen parkeercontroleurs komt vaak voor in Amsterdam. Cition, het bedrijf dat in het grootste deel van de hoofdstad de parkeerhandhaving uitvoert, deed vorig jaar 85 keer aangifte van geweldsincidenten.

Een woordvoerder bevestigde vrijdag een bericht hierover van het tv-programma KRO Brandpunt. Cition deed zestien keer aangifte van poging tot doodslag. In de meeste van die gevallen reed een automobilist in op een parkeercontroleur. 18 keer werd aangifte gedaan van poging tot zware mishandeling.

Volgens de woordvoerder komt het niet vaak voor dat medewerkers ook daadwerkelijk gewond raken. In februari moest een controleur wel een neusoperatie ondergaan nadat een autobezitter hem met een fietspomp had mishandeld.

Directeur Jorgen Weekers zegt bang te zijn dat het werkelijke aantal gevallen van agressie en geweld nog hoger ligt. ,,Het valt mij op dat sommige parkeercontroleurs vinden dat een belediging of bedreiging bij het vak hoort. Dat vind ik uitdrukkelijk niet. Onvrede over het parkeerbeleid of onhandige parkeerautomaten mag nooit aanleiding zijn om onze medewerkers te belagen.''

Cition heeft geen cijfers over geweld tegen parkeercontroleurs in voorgaande jaren. Het bedrijf heeft echter niet de indruk dat het aantal incidenten toeneemt. Wel lijkt het erop dat de aard van de agressie steeds erger wordt. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden