'Vaak bonus bij wanprestatie'

AMSTERDAM - Nederlandse bedrijven leven bij vertrekregelingen voor managers de Code Tabaksblat nauwelijks na. Ook bij ondermaatse prestaties worden nog steeds riante bonussen uitgekeerd.Dat blijkt uit een inventarisatie die de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft gemaakt op basis van de jaarverslagen van 2006. De vertrekpremie voor voormalig topman Ton Stuifzand van het bouwbedrijf Heijmans spant volgens de VEB de kroon. Hoewel Stuifzand zelf ontslag nam na een veroordeling wegens bouwfraude, kreeg hij twee miljoen mee.

Een tweede plaats in de VEB- 'ranglijst van beloningsschandalen' is volgens de VEB weggelegd voor Klaas Wagenaar van Getronics. Hoewel 2006 een rampzalig jaar was voor Getronics, ontving Wagenaar een bonus van 616.000 euro, plus 300.000 euro voor de 'succesvolle integratie' van Pink-Roccade.

Op de derde plaats staat Rob van den Bergh die 5,9 miljoen euro overhield aan de gedwongen verkoop van VNU nadat het uitgeversconcern kort daarvoor de 'megalomane overname' van IMS Health moest afblazen. Hij wordt gevolgd door Jan Bennink van Numico, 'de eerste goed presterende CEO in de ranglijst, maar de beloning voor die prestaties - in totaal 14 miljoen euro - blijft buitensporig.'

De vijfde plaats is voor Marc Bolland die vrijwillig als bestuurslid opstapte bij Heineken om in dienst te treden van het Britse supermarktconcern Morrison en 2,55 miljoen euro meekreeg. Dat is net iets meer dan de 2,2 miljoen die ING-bestuurder Alexander Rinnooy Kan ontving toen hij de overstap maakte naar de SER. 'Niet gek voor de man die als SER-voorzitter werkgevers en werknemers tot elkaar moet brengen,' aldus de VEB.

Dave Kulik, verantwoordelijk voor de slecht presterende logistieke tak van TNT die voor 1,5 miljard euro werd verkocht, kreeg daarvoor een bonus van maar liefst 1,6 miljoen euro.

Harry Bruijniks, de voormalige topman van het noodlijdende supermarktconcern Laurus kreeg een afkoopsom van een miljoen en staat op de achtste plaats. Daarna volgen respectievelijk Hans de Jong van Roto Smeets De Boer, die een afkoopsom van 1.578.000 euro ontving toen een overname afketste, en Dolf Collee, die drie miljoen meekreeg toen hij als bestuurslid opstapte bij ABN Amro.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden