V&D-winkels blijven nog weken dicht

De warenhuizen van V&D blijven waarschijnlijk nog minstens anderhalve maand dicht. Zelfs als winkelondernemer Roland Kahn later deze week alsnog een doorstart zou aankondigen, duurt het nog een hele tijd voor de winkels weer open kunnen. Dat zegt de woordvoerder van de curatoren van V&D.

Herman Stil
De oorspronkelijke deadline voor de onderhandelingen verstrijkt maandag. Beeld anp
De oorspronkelijke deadline voor de onderhandelingen verstrijkt maandag.Beeld anp

In de nacht van zondag op maandag verliep voor de tweede maal een deadline voor de redding van V&D, nadat de curatoren donderdag ook al niet tot een vergelijk hadden kunnen komen met de verhuurders van V&D-panden.

De curatoren liggen nu aan de leiband van de gebouweigenaren, die ze om 72 uur clementie hebben gevraagd. Of ze die ruimte krijgen, was niet duidelijk; daarover werd vanochtend nog vergaderd. 'Het afgelopen weekend heeft intensief overleg plaatsgevonden tussen alle partijen die betrokken zijn bij een doorstart,' aldus Edwin van Wijk, woordvoerder van de curatoren. 'Er is goede vooruitgang geboekt, maar uiteindelijk hebben de curatoren geconstateerd dat de zeer complexe puzzel op dit moment nog niet kan worden gelegd.'

Exclusief
Wel zou er overeenstemming zijn met Cool Investments van Roland Kahn en diens huisfinancier ING, waarmee de curatoren de afgelopen dagen exclusief hebben onderhandeld.

Een deel van de vastgoedeigenaren, waaronder het Amsterdamse IEF Capital, dat de tien belangrijkste V&D-panden - waaronder die in de Kalverstraat - bezit, wil nog altijd voor een vastgoeddeal gaan met het Canadese Hudson's Bay. Een van de andere eigenaren zegt zeker niet in zee te gaan met Kahn. 'Vorig jaar hebben we V&D een huurverlaging van dertig procent toegestaan en toch is het misgelopen. Nu zouden we over een periode van twee jaar nog eens vijftig procent verlaging moeten toestaan, terwijl de kans groot is dat het weer misloopt.'

Ook Hudson's Bay wil huurverlaging, maar dan alleen voor de periode dat een pand wordt verbouwd. Beide partijen eisen een verbouwingsbijdrage van de gebouweigenaren, maar alleen bij de Canadezen zou die verschillen per gebouw.

Zestig zaken
Vorige week nog boden kamp-Kahn en Hudson's Bay publiekelijk tegen elkaar op. De Canadezen, die aanvankelijk met 25 tot 30 vestigingen verder wilden gaan, lieten weten op termijn te willen uitbreiden naar zestig zaken. Ze willen hier actief worden met twee formules, waarvan één nieuwe.

Cool Investments, dat aanvankelijk tevreden was met 35 zaken, liet daarop weten op maximaal 48 vestigingen in te zetten. Daarbij wil het zowel de merknaam als de vorig jaar ingezette koerswijziging doorzetten en een deel van het personeel overnemen.

Inmiddels zou Cool Investments al weer tevreden zijn met de oorspronkelijke 35 zaken, in de verwachting dat de rest van de eigenaren daarna wel zal volgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden