V&D wil lagere lonen

AMSTERDAM - V&D vraagt alle werknemers persoonlijk of zij af willen zien van de loonsverhoging van 3,3, procent die in de cao staat. Vakbonden zijn woedend.

Het warenhuisconcern hoopt dat werknemers tot februari 2010 willen afzien van de loonsverhoging waar zij volgens de cao per 1 juli recht op hebben. V&D heeft hen erop gewezen dat de loonsverhoging van 3,3 procent banen kan kosten.

V&D had al eerder gezegd af te willen van de loonsverhoging, tot ongenoegen van de bonden. Nu zal het bedrijf werknemers op de man af vragen een loonoffer te brengen. Volgens de bonden jaagt V&D het personeel met misleidende informatie angst aan, in de hoop een forse kostenreductie door te drukken.

"Het lijkt alsof V&D aan de bedelstaf is geraakt," zegt Henk van der Ploeg van FNV Bondgenoten. "Het concern speelt schaamteloos in op de angstgevoelens van het personeel door te dreigen met baanverlies."

V&D spreekt van een geheel vrijwillige en persoonlijke keuze. Wel benadrukt het bedrijf dat hoe meer medewerkers zullen bijdragen aan de kostenreductie, des te kleiner de voorgenomen reorganisatie zal uitvallen.

De bonden vrezen dat werknemers uit angst voor baanverlies met minder loon genoegen zullen nemen. "V&D heeft er alles aan gedaan om doemscenario's op het netvlies van het personeel te branden," aldus Fedde Monsma van de CNV Dienstenbond. Ook is er volgens de bonden geen garantie dat niet alsnog ontslagen zullen vallen en dreigt een tweedeling onder het personeel te ontstaan.

V&D wijst erop dat een enquête van het bedrijf onlangs heeft uitgewezen dat 63 procent van het personeel bereid is de cao aan te passen. "Maar tot onze verbazing kozen de bonden voor loonsverhoging boven baanbehoud en weigerden ze nieuwe afspraken te maken." De bonden noemen de uitslag van de enquête onbetrouwbaar en onbruikbaar.

Postbedrijf TNT wilde eerder postbodes vijftien procent laten inleveren. Vorige week maakte TNT bekend elfduizend banen te schrappen nadat de salarisverlaging door de bonden was verworpen. (GPD)

et warenhuisconcern hoopt dat werknemers tot februari 2010 willen afzien van de loonsverhoging waar zij volgens de cao per 1 juli recht op hebben. Foto ANP Beeld
et warenhuisconcern hoopt dat werknemers tot februari 2010 willen afzien van de loonsverhoging waar zij volgens de cao per 1 juli recht op hebben. Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden