V&D en de bonden sluiten akkoord

V&D voert de bestaande cao, die loopt tot januari 2010, en de daarin opgenomen loonsverhoging gewoon uit. Foto ANP Beeld
V&D voert de bestaande cao, die loopt tot januari 2010, en de daarin opgenomen loonsverhoging gewoon uit. Foto ANP

AMSTERDAM - Het conflict tussen warenhuisketen V&D en de vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en De Unie is opgelost. Dat meldde personeelsdirecteur Brent van Rossem van V&D vrijdag na afloop van een overleg met de vakbonden.

V&D voert de bestaande cao, die loopt tot januari 2010, en de daarin opgenomen loonsverhoging gewoon uit. Daarna wordt een nieuwe cao afgesloten met een looptijd tot 1 juli 2011, waarin de lonen niet zullen stijgen. ''Daardoor vallen er tot 1 juli 2010 in ieder geval geen collectieve ontslagen bij V&D'', zei Van Rossem. ''Ook daarna hebben we uiteraard de intentie om het personeelsbestand intact te houden.''

V&D vroeg enkele weken geleden aan het personeel op vrijwillige basis af te zien van een loonsverhoging die in de huidige cao is afgesproken. De vakbonden accepteerden dit niet en dreigden de warenhuisketen voor de rechter te slepen als het verzoek niet werd ingetrokken.

Met het akkoord is een kort geding nu van de baan. Henk van der Ploeg, bestuurder van FNV Bondgenoten: ''We hebben als partijen begrip voor elkaars positie. V&D gaat nu door een dal, maar niet op zo'n manier dat dat banen moet kosten. V&D geeft daarom de werkgelegenheidsgarantie en wij stemmen in met een beperkte loonsverhoging.'' De werknemers krijgen een eenmalige uitkering in de vorm van een vakantiedag.

Ook bestuurder Fedde Monsma van CNV Dienstenbond is tevreden met de afspraken. ''De huidige cao wordt gerespecteerd. Ook ligt er een duidelijke uitspraak over de werkgelegenheid.'' (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden