UWV: meer workshops, minder externe projecten

Drukte op de landelijke banenmarkt van UWV Werkbedrijf. Archieffoto ANP Beeld
Drukte op de landelijke banenmarkt van UWV Werkbedrijf. Archieffoto ANP

AMSTERDAM - UWV helpt werkzoekenden steeds vaker in groepsverband. Vooral workshops, banenmarkten en netwerkbijeenkomsten zijn in zwang. ''Mensen die persoonlijke begeleiding willen, krijgen die'', zei directeur André Timmermans van het UWV Werkbedrijf donderdag. ''Maar wij merken dat mensen die in groepsverband geholpen worden vaak heel tevreden zijn.''

Volgens de uitkeringsinstantie heeft deze aanpak niets te maken met de economische crisis. Maar met een oplopende werkloosheid en een gelijkblijvend re-integratiebudget (126 miljoen euro) voor het aan het werk helpen van WW'ers, is het bedrijf genoodzaakt om de middelen zo efficiënt mogelijk in te zetten. Zo is de animo van werkzoekenden voor externe leer- en werktrajecten dusdanig groot, dat het UWV moet ingrijpen, omdat anders het geld opraakt, zei Timmermans.

Het UWV gaat bezuinigen door minder mensen door te sturen naar commerciële re-integratiebedrijven. Alleen mensen die langer dan een jaar zonder werk zitten kunnen nog gebruik maken van leer-werktrajecten bij re-integratiebureaus. Tot voor kort stuurde het UWV ook mensen die een half jaar zonder werk zaten door. Het UWV moet nu zelf duizenden werkzoekenden extra helpen om terug te keren naar de arbeidsmarkt.

Timmermans betreurt dat de middelen tekort schieten om elke werkzoekende naar een re-integratietraject te sturen. ''Een voorbeeld: via een re-integratietraject kunnen mensen in korte tijd een diploma halen om bejaardenverzorger te worden. Daarin kan het UWV niet voorzien.''

Langdurig werklozen

Volgens directeur Carmen de Jonge van Boaborea, de koepel van re-integratiebureaus en arbodiensten, dreigt door de aanpak van UWV een nieuwe harde kern van langdurig werklozen te ontstaan. ''Driekwart van de werklozen vindt in de eerste zes maanden na het verlies van zijn baan op eigen kracht weer werk'', aldus De Jonge. Zij hebben dus geen hulp nodig. Maar daarna lukt het niet goed meer zelf een baan te vinden en is wel begeleiding nodig. Hoe langer iemand vervolgens werkloos blijft, hoe moeilijker het wordt.

De Jonge noemt het besluit van UWV ''desastreus voor een aantal goede projecten dat al loopt''. In een brief aan demissionair minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken spreekt de organisatie van een ''paniekreactie'' van UWV. Boaborea wil op korte termijn een gesprek met Donner.

Harde klap

In de brief aan de bewindsman wijst Boaborea erop dat nog maar kort geleden afspraken zijn gemaakt over samenwerking tussen UWV en de brancheorganisatie. Nu trapt UWV op de rem en stuurt het veel minder klanten door. Voor de re-integratiebureaus is dat een gevoelige klap, want een groot deel van hun klanten kwam via UWV.

Het UWV kan niet zeggen met hoeveel re-integratiebureaus het bedrijf zaken doet. Volgens Timmermans zijn dat er honderden. Het UWV stelde veel bureaus al op de hoogte dat er te weinig geld is. Hoeveel bureaus nu zonder werk komen te zitten, kon Timmermans niet overzien.

Inmiddels heeft de Tweede Kamer Donner om opheldering gevraagd. CDA-Kamerlid Eddy van Hijum vroeg donderdag om een spoeddebat. Dat heeft naar verwachting volgende week plaats. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden