UWV: aantal WW-uitkeringen daalt harder in andere stedelijke regio's

De komende jaren zal het aantal lopende WW-uitkeringen in Groot Amsterdam met 2.200 stuks afnemen, voorspelt het UWV. In andere grootstedelijke regio's zal de daling groter zijn.

null Beeld anp
Beeld anp

Dat blijkt uit de UWV Arbeidsmarktprognose 2015-2016 die vandaag is gepubliceerd. In de regio Groot Amsterdam zal het aantal lopende WW-uitkeringen van 29.200 naar 27.000 gaan, denkt het UWV, wat neerkomt op een daling van 8,1 procent.

Dat is een minder harde daling dan in de regio's Rijnmond (15,2 procent), Midden-Utrecht (14,1 procent) en Haaglanden (10,1 procent) wordt voorspeld.

Het aantal banen zal de komende twee jaar wel degelijk fors toenemen in Amsterdam en omstreken, toch daalt het aantal lopende WW-uitkeringen dus niet zo hard als in andere regio's. Dat komt volgens het UWV door een relatief grote toename van de beroepsbevolking in Amsterdam, daarnaast zullen inwoners bij het zoeken naar een baan concurrentie ondervinden van inwoners uit andere regio's, die ook interesse hebben in een baan in of rond de hoofdstad.

In heel Nederland verwacht het UWV dat er dit jaar 38.000 banen bijkomen (+0,5 procent), volgend jaar zullen dat er nog eens 54.000 (+0,7 procent) zijn. De uitkeringsinstantie spreekt van een bescheiden banengroei, aangezien het aantal banen in de periode 2008 tot 2014 met 300.000 (-4,0 procent) is afgenomen. Het aantal banen zal in Groot Amsterdam harder groeien dan landelijk, denkt het UWV, al benadrukt het dat al deze prognoses 'relatief onzeker zijn'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden