UvA zet 100.000 eeuwenoude titels in online bibliotheek

De Universiteit van Amsterdam (UvA) is een samenwerking aangegaan met de Koninklijke Bibliotheek (KB) en Google. De universiteit stelt 100.000 oude boeken uit haar collectie beschikbaar voor publicatie via online archief Delpher en Google. De werken zijn rechtenvrij en zijn allemaal geschreven voor 1874.

Sabine de Lucht
'Wereldlijke openbare gebouwen te Amsterdam' Beeld Screenshot Delpher
'Wereldlijke openbare gebouwen te Amsterdam'Beeld Screenshot Delpher

'Iedereen heeft er baat bij dat deze oude werken online beschikbaar komen. Mensen die een bepaald boek uit bijvoorbeeld de 18e eeuw willen raadplegen, kunnen via Delpher en Google deze titels eenvoudig vinden,' zegt woordvoerder van de UvA Jan Willem Overdijk.

Met de samenwerking wil de UvA de vrijheid van informatie stimuleren. De universiteit is verantwoordelijk voor de praktische invulling van het project. Het werkelijke 'online zetten' wordt door Google en de KB gedaan. Overdijk hoopt eind februari, begin maart de eerste boeken op Delpher en Google te zetten. Binnen twee jaar moeten alle 100.000 werken online staan.

Amsterdamse werken
Onder de te digitaliseren boeken bevinden zich titels als 'Project om het water door de stad Amsterdam te doen loopen als een loopende rivier' van Gerrit ten Sande uit 1765 en 'de Tractatus theologico-politicus' van Benedictus de Spinoza uit 1670.

De UvA krijgt geen vergoeding voor het beschikbaar stellen van de boeken, maar zegt wel dat ze zelf in de toekomst meer titels wil gaan digitaliseren. Dit proces gaat echter uiterst langzaam en kostbaar. 'Alle werken voor 1874 zijn rechtenvrij, boeken in de jaren hierna hebben rechten. Om deze literatuur online te zetten hebben we veel meer financiële middelen en de toestemming van de auteur nodig.

'Project om het water door de stad Amsterdam te doen loopen als een loopende rivier' van Gerrit ten Sande uit 1765 Beeld Universiteit van Amsterdam
'Project om het water door de stad Amsterdam te doen loopen als een loopende rivier' van Gerrit ten Sande uit 1765Beeld Universiteit van Amsterdam
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden