UvA worstelt met grote groei studie Kunstmatige Intelligentie

De sterke groei van het aantal aanmeldingen voor de studie Kunstmatige Intelligentie stijgt de Universiteit van Amsterdam (UvA) boven het hoofd.

. Beeld anp
.Beeld anp

Numerus fixus of selectiecriteria moeten een rem op het aantal toelatingen zetten. Dat bevestigt de UvA naar aanleiding van berichtgeving van de NOS maandag.

Ook andere universiteiten die de studie aanbieden, waaronder Groningen, Nijmegen, Utrecht en Maastricht, zouden volgens de NOS een grote stijging in het aantal aanmeldingen kennen. Zo zijn er in Utrecht ook plannen voor selectie.

Succesverhalen
"Het is prachtig die interesse, maar we zijn overmand door succes," zegt Cees Snoek, opleidingsdirecteur van de UvA. Het komt vooral voort uit de goede baanperspectieven. "Studenten lezen de succesverhalen van de industrie en horen van alle ontwikkelingen, dat zorgt ervoor dat de interesse voor de studie toeneemt."

Selectie
Het aantal aanmeldingen voor de master Kunstmatige Intelligentie was doorgaans zo'n 200 à 300. Dit jaar meldden 700 man zich aan. Na een strengere selectie (flexibel omgaan met de eisen was er dit jaar niet bij) werden 300 studenten toegelaten. "En we hopen dat er nog wat mensen afzeggen." In het schooljaar 2019-2020 gaat de universiteit over tot een numerus fixus.

Het probleem zit hem niet zozeer in de capaciteit van de zalen, zegt Snoek, maar in de intensieve begeleiding van de kleine projectgroepen en de scripties die gepaard gaat met de master. Daarvoor zij meer gespecialiseerde mensen nodig, die vaak meer aangetrokken zijn tot de industrie zelf dan tot het onderwijs.

De masters Information Studies en Informatica kennen hetzelfde probleem. Snoek: "Het is een beetje god zegene de greep de komende tijd. We zullen allemaal een stapje harder moeten."

Buitenland
De VU herkent de aantrekkingskracht van de branche en het buitenland en ziet tegelijk een forse stijging, bijna verdubbeling, van de aanmeldingen: 96 in 2018 ten opzichte van 50 in 2017. Voor de universiteit is deze hoeveelheid echter nog prima te behappen, zegt een woordvoerder. Van een numerus fixus of iets dergelijks is dus ook geen sprake. "Maar de masteropleiding Artificial Intelligence raakt steeds meer in trek, dus het kan zijn dat we ook die kant op gaan."

Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), dat reageert op de berichtgeving, vindt het vooral belangrijk dat de kwaliteit van het onderwijs gegarandeerd moet kunnen worden. 'Dit is natuurlijk onmogelijk met een dusdanig hoge instroom.' De toename van het aantal opleiding met numerus fixus noemt ISO 'onwenselijk'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden