Update

UvA wil Geesteswetenschappen radicaal omgooien

De UvA wil de faculteit Geesteswetenschappen radicaal anders inrichten. Er worden miljoenen bezuinigd en meer dan 70 fte geschrapt.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De universiteit heeft twee scenario's liggen voor een andere opzet van de opleidingen. Een van de opties is het invoeren van een zogenaamd Liberal Arts-model, naar Amerikaans voorbeeld, een brede opleiding in verschillende vakken. Dit model wordt al gehanteerd op de University Colleges. Een ander model is het vormen van bachelor schools rond een aantal geesteswetenschappelijke stromingen.

De hervormingen zijn onvermijdelijk, laat Frank van Vree, decaan van de faculteit weten. 'Er is een accuut financieel probleem. We hebben al jaren te maken met teruglopende studentenaantallen en minder inkomsten.' Volgend jaar moet de faculteit al vier miljoen euro bezuinigen.

Maandag presenteerde de faculteit het plan, Profiel 2016, en onmiddellijk ontstond onrust onder studenten en docenten. Wilde verhalen over het verdwijnen van opleidingen als filosofie gingen de ronde. 'Dat is onzin,' zegt Van Vree. 'Bij filosofie gaat het juist goed.'

Studie Tsjechisch
Wel zullen een aantal masters worden herzien, want met 67 masters zijn niet alle opleidingen rendabel, zegt de decaan. Ook bij de taalstudies zal er veel veranderen. Van Vree: 'Er zijn nu achttien talen, maar is het nuttig om een volledig taalprogramma in stand te houden als er geen studenten zijn? Heeft het zin om een hele studie Tsjechisch aan te bieden als slechts twee studenten staan ingeschreven?' In plaats daarvan moeten er brede taalopleidingen komen die worden ondergebracht in een Amsterdams talentinstituut, Amsterdam Center for Languages.

Voorzitter van studentenunie Asva, Noeri van den Berg, maakt zich zorgen over de voorgenomen veranderingen. 'De plannen worden veel te snel ingevoerd. Bovendien staat geesteswetenschappen van de UvA heel goed aangeschreven. Het is een beetje de kip met de gouden eieren slachten.'

De komende maanden bespreekt de UvA intern de plannen. Eind januari moet een keuze zijn gemaakt voor een van de twee scenario's. De universiteit hoopt de veranderingen in het studiejaar 2016-2017 in te voeren en dan een bezuiniging van 10 miljoen euro hebben bereikt.
De Faculteit der Geesteswetenschappen telt ongeveer zevenduizend studenten en veertienhonderd medewerkers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden