UvA-wetenschappers vinden dwangsom voor bezetters Bungehuis chantage

In een verklaring hebben 82 UvA-wetenschappers en achttien externen aangegeven dat zij onderdeel uitmaken van de bezetting. Dit doen ze in reactie op de hoge boetes waarmee de UvA dreigt, namelijk 100.000 euro per persoon voor iedereen die zonder toestemming in het Bungehuis aanwezig is.

Het Bungehuis bezet Beeld anp
Het Bungehuis bezetBeeld anp

De wetenschappers laten weten dat zij deze vorm van chantage onacceptabel vinden. Ze vinden dat het bezetten van een universiteitsgebouw een legitiem en belangrijk onderdeel van een studentenprotest is.

Aan de andere kant geven ze aan dat ze de juridische stappen van de universiteit kunnen begrijpen, maar noemen 'de toevlucht tot criminalisering en finaciele dreigementen buitenproportioneel en ongerechtvaardigd'.

'De UvA denkt dat het protest niet breed gedragen wordt binnen de universiteit en op met het maken van deze lijst wordt laten zien dat dit echter wel zo is,' zegt een van de bezetters. 'Het is apart dat de universiteit zich beroept op het uitdelen van boetes in plaats van in gesprek te gaan met haar eigen studenten en docenten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden